Левчев към Орешарски: Експерт, който работи за мафията-какво му е доброто?!

Владимир ЛевчевОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

Г-н Орешарски,

Реших да Ви пиша лично, защото е някак по-лесно да  не се отговори на колективно писмо. Вече месец продължават масовите протести против Вашето правителство. Но отговор на протестите няма. Освен недостойни реторически опити те да се омаловажат и маргинализират. Да се внуши, че някаква определена политическа сила (ГЕРБ), или дори някаква чуждестранна сила, ги организира.

Не е възможно да не разбирате, че няма как една политическа сила или тайна конспиративна организация, или агентура, колкото и да е мощна, да събира в течение на един месец десетки хиляди хора на протести по улиците. Не е възможно да не разбирате, че тези десетки хиляди (те впрочем са много повече, защото не всички  излизат да протестират всеки ден и едновременно) са само представителна извадка от българските граждани, недоволни от това управление, което вие олицетворявате.

Ако беше толкова лесно да се манипулират хората от политически сили, защо трите партии, които Ви подкрепят, не са в състояние да организират сравним по присъствие и мощ контрапротест, въпреки че усилено се опитват?

Аз Ви пиша като българин, който не е гласувал за нито една от партиите, представени в настоящия парламент. Нещо повече – не съм членувал никога  в никаква партия, макар че имам дясно-центристки убеждения и съм бил привърженик на СДС от създаването му в края на 1989 г. Но в протестите срещу Вашето правителство участвам редом с хора, които имат и далеч по-леви убеждения от моите, включително членове на БСП. Не, г-н Орешарски, тук изобщо не става дума за ляво и дясно в политиката! Става дума за тези ужасяващи задкулисни механизми, движещи българската политика не от вчера, които хората вече безпогрешно разпознават и категорично отказват да толерират. В България има гражданско общество. Чуйте го!

Знам, че Вие сте икономически експерт. Но ако един икономически експерт работи за мафията в която и да е страна или, да кажем, за Национал-социалистическата партия в Германия преди Втората световна война, това прави ли го предпочитан пред някой обикновен политически функционер? Не е достатъчно за един министър-председател да бъде експерт. Той трябва наистина да има своя визия и да бъде в състояние  да я налага.

Преди да станете министър в кабинета на Сергей Станишев и след това да бъдете излъчен от него за министър-председател на България,  Вие сте били и в ръководството на СДС, били сте заместник-министър в кабинета на Иван Костов. Явно не говорим изобщо за политика в класическия смисъл на думата.

Но как се чувствате като министър-председател, предложен от БСП (не в качеството си на лидер на тази партия) и подкрепян от ДПС и Атака? Не стават ли твърде много зависимостите Ви като „независим експерт“?

И разбира се, най-важното – назначения като това на Делян Пеевски, когото вие предложихте и подкрепихте  като „външен специалист“. Може ли това и редица други назначения, от които след това се отказахте, да бъде прието от някой трезвомислещ човек просто като невинна грешка? За десетките хиляди протестиращи, за мнозинството българи стана ясно, че ако в тези назначения на хора, свързани с олигархията, имаше някаква грешка, тя беше, че не преценихте (или тези, които Ви ги наложиха, не прецениха) каква ще бъде обществената реакция.

Получихте сериозни предупреждения от посланиците на Франция и Германия, както и от други високи места в Европейския съюз. Има опасения, не само от страна на протестиращите, че някакви сили зад политическата власт се опитват да отклонят Българя от нейния европейски път на развитие. Една от подкрепящите Ви партии е откровено антиевропейска.

Редица български интелектуалци взеха отношение по тези въпроси и подкрепиха протестите срещу Вашето правителство. Някои от тях, като Едвин Сугарев, с когото сте били колеги в СДС, и Николай Генов, стигнаха до крайни мерки и животът им е застрашен. Едва ли искате такъв грях да лежи на съвестта Ви.

Подаването на оставка е нещо достойно. Няма да сте първият български политик, който го е направил, но едва ли бихте искал да сте първият, който не го е направил, когато е трябвало.

Този парламент е в патова ситуация. Ако двете основни политически сили в него не могат изобщо да разговарят нормално помежду си, камо ли да стигнат до някакъв консенсус в името на България, по-добре е да се отиде на нови избори.

Не съм първият и едва ли ще съм последният български гражданин, който се обръща към Вас с молба да се вслушате в гласа на протестиращите. Но искрено се надявам да го направите.

С най-добри пожелания,

Владимир Левчев

7 коментара по “Левчев към Орешарски: Експерт, който работи за мафията-какво му е доброто?!

  • Левчев, щом си забъркал тука Национал – социализма и си страстен привърженик на ЕС значи е вярно,че си масон, а и баща ти е бил тамплиер и щом е тъй върви на майната си там при вашите гадни и неблагодарни чифути!

 1. Владо, поне ти замълчи и не се обаждай! Ами, татко ти за кого работеше, на всичкото отгоре не е и експерт, а само гюведжар.!Сега станал и тамплиер пак да е на копанята, и ти да не останеш по-назад пък си се наврял при масоните-какво общо имате вие с бедните и протестиращите като винаги сте около голямата лапачка? А, поне ти млъкни и ако можеш, малко се засрами!

 2. Альооо ПАША-ефунди казваш БАЩАТИ ???
  А, Орешарски чиф го крепеше в СДС???
  Писна ми ПАША от твоите измикяри ???
  Виж там … си ги прибери в Анадолата барабар с Болеун-ефунди!!!
  Кибик Блаже

 3. Еeeee, това българите са изтъкани от злоба, злъч и завист. Е, Пашов, де да беше и твоя баща Левчев

 4. Докато народани ходи да протестира с плакати а не с камани червените боклуци няма да си отидат.До къде стигнахме педераси и мангали да ни управляват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *