Куюмджиев запя друга песен: Изчерпан е ресурсът за ново намаляване на тока

Куюмджиев„Ново намаление на цената на тока трябва да се направи много внимателно, но смятам, че това е много труден процес. Изчерпали сме голяма част от ресурса за ново намаление”. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от БСП Явор Куюмджиев.

„Не трябва да забравяме, че първият ден на Народното събрание беше посветен на енергетиката. Ние не само не позволихме да се вдигне цената с 40%, а и успяхме да я намалим с около 5 лева на абонат“, каза още той като добави, че оттук нататък няма притеснение за цената на тока през следващата година.

По този начин домакинствата пестят по повече от 20 лева от сметките си електричество при сметка от средно 100 лева – като се вземат предвид, от една страна, възможността за поскъпване и от друга – реалното намаление на тока, обясни той.

Той направи този коментар по повод последните предложения за сектора. Според него облагането на производството на ток от фотоволтаични централи с 30% няма да намали цената на тока и той не би подкрепил предложението на Българския енергиен холдинт (БЕХ).

„Важното обаче е, че ще има обсъждане по темата”, заяви Куюмджиев.

Куюмджиев съобщи, че днес в комисия ще се гледа мярката да не се спира токът при една неплатена сметка, както и предложението да няма такса повторно включване. „Ние направихме нещо много полезно за потребителите, а именно – да се регулира много внимателно на кого се спира токът, въвежда се праг на условията, при които това може да стане”, заяви той.

Попитан ще гласува ли против обща сметка за парно за един блок, депутатът отговори, че ще гласува против.

Относно протестите и решението на Конституционния съд за Делян Пеевски Куюмджиев коментира, че всеки има право да протестира, но не би трябвало да се пречи на депутатите да се придвижват и да си вършат работата.

„Никой няма право да ограничава свободата на други граждани, както правят протестиращите“, заяви той.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *