КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ВНАСЯМЕ В ПАРЛАМЕНТА МЕРКИ СРЕЩУ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Ninova bgnes

Левицата предлага промени в Наказателния кодекс, с който на практика да се въведат у нас мерките срещу домашното насилие заложени в Истанбулската конвенция

„Внасяме предложение насилието в НК да се третира като престъпление от общ характер, досега то беше от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента и с пост в социалните мрежи.

Друго предложение на БСП е да се въведе квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие, и особено в случаите на рецидив. „С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите да приведат националното си законодателство в този вид“, каза още председателят на БСП.

„Следващата седмица левицата ще продължи с предложение, което създава кризисните центрове във всички областни градове”, допълни още Корнелия Нинова.

„Отново декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега – с национални кампании, промени в законодателството, предложения за закони по тази тема.  За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие, във всичките му прояви, и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез тези промени в българските закони”, каза още лидерът на Левицата.

Социалистите ще гласуват против ратификацията на конвенцията, но лансираха законодателни промени за ограничаване на насилието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *