Користни политически сметки, нечисти интереси и лични кроежи взривяват държавата

БСККористни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи заплашват финансовата стабилност. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара по повод на събитията от последните дни,белязани от войната между Делян Пеевски и Цветан Василев.

„Финансовата стабилност на България (гарантираното валутно покритие и фиксиран курс на лева, фискалното равновесие и солидната банкова система, поддържаща висока ликвидност и капиталова адекватност на всички банки) е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната. Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат. Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена.

Затова категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове. Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхранват злостни слухове, да се разпространяват слухове, да подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент. Така се руши доверието в надзорните институции – Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, контролните и правоохранителните органи на държавата.

Настояваме да се спрат всички акции за очерняне злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор. Призоваваме всички политически сили да водят своите кампании за предстоящите предсрочни избори за народни представители в бъдещото 43 Народно събрание в толерантен тон и в конструктивен дух. И най-важното – да се въздържат от злословия по адрес на държавата и нейните публични институции.

В своята 135 годишна история Българската народна банка е доказала, че е в състояние да обезпечи стабилността на лева и да осигури надеждността на банковата система. Не е случайно това е институцията, в която българският народ има най-високо доверие. Ние вярваме, че надзорните и правоохранителните органи на страната са в състояние да гарантират върховенството на закона стабилността на фиска, на банковата система, на всички финансови институции и пазари. Ние държим те да упражнят без компромиси своята власт и правомощия, за да се прекратят злоупотребите с демокрацията и свободата на словото във вреда на националното стопанство и авторитета на страната. И в същото време очакваме всички държавни органи да упражняват своите компетенции честно и енергично, но дискретно и с уважение към достойнството и доброто име на всеки български гражданин и на всяка юридическа личност“, се казва в документа, разпространен от БСК.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *