КОНПИ: ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ НЕ Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Goranov BGNES

Около финансовият министър се разрази скандал, след като стана ясно, че живее в луксозен апартамент, за който не плаща и стотинка наем

Финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси. Това е резултатът от проверката на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).  Антикорупционната комисия започна проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов след медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев.

Комисията е проверявала две твърдения за конфликт на интереси. Едното е във връзка с упражнени правомощия по служба, касаещи възлагане на обществени поръчки на фирми, свързани с Иван Сариев и ползване на луксозен апартамент. Второто твърдение касае упражнено правомощие по служба във връзка с назначаването на сина на Иван Сариев като младши експерт в Министерство на финансите.  По отношение на твърденията касаещи спечелени обществени поръчки е установено, че е налице само един сключен договор с фирма по поръчка, възложена през 2010г. на община Ямбол.

Всяка една община управлява независимо своя бюджет поради което длъжностно лице от Министерството на финансите не би могло да извърши действие по служба, с което да повлияе върху избора на изпълнител по обществена поръчка. От това става ясно, че Владислав Горанов не е упражнил правомощия по служба по отношение на търговски дружества.

Горанов е плащал всички сметки за апартамента от 180 кв. м. в столичния квартал „Изток“. Освен това министърът и кръстникът му не се водят свързани лица по смисъла на закона.  Няма данни и Горанов да е ползвал луксозна вила във вилната зона на Самоков Ярема, какъвто сигнал е подаден, установила е още КПКОНПИ.

По време на проверката се установява, че сина на Сариев е назначен на длъжност „младши експерт“ в Министерството на финансите в съответствие с чл.15, ал.1 от Закона за държавния служител по заместване на служителя К.В.Д., който е бил командирован за срок от 4г. в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз. Той е бил назначен на съответната длъжност след представяне на необходимите документи и избран за длъжността от директора на дирекция „Икономическа и финансова политика“, като са спазени всички законови изисквания и не е нарушена процедурата.

По отношение на получено възнаграждение за периода, в който е бил в Министерството на финансите, то не се различавало от това, което получавало останалите служители в дирекцията.  От събраните доказателства не се установява наличие на свързаност между Горанов и сина на Иван Сариев.

Припомняме, че от Върховна касационна прокуратурата изпратиха съобщение, в което се споменава, че Антикорупционната комисия ще провери как така финансовият министър Владислав Горанов живее в апартамент от 180 кв. м без да плаща наем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *