КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТА НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ИЗМЕНИ ПАКЕТА ЗА МОБИЛНОСТ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ

655-402-evroparlamentyt-ni-podkrepia-za-shengen

Германия и Франция остават непреклонни за пакета „Макрон“

Комисията по транспорт на Европейския парламент гласува без обсъждане днес предлаганите промени в правилата за работата на дружествата за международни пътни превози, съобщава БТА. Евродепутата Ангел Джамбазки заяви, че това е „победа в битката дано и във войната”. Съгласно приетите промени възможността да се почива в кабината, при липсата на определени и сертифицирани паркинги остава. Почивката след 21 дни също остава, но никъде не се казва мястото, където тя трябва да бъде извършена.

„Най-голямата победа, която постигнахме е, че директивата за командироване няма да се отнася за транспортните работници. Показахме, че заедно можем да се преборим. Разбихме на пух и прах твърдението, че малките държави не ги зачитат”, каза още Джамбазки.

Като капитулация на пакета „Макрон“ определи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност. Новаков е единственият български евродепутат, който имаше право да гласува днес и е един от авторите на одобрените поправки. Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива и българската позиция има пълна победа, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„В последния момент имаше колеги, които промениха възгледите си по част от поправките. Получихме неочаквана подкрепа от колеги, които се колебаеха, включително от Полша. Така се включиха и от Холандия. Колегите от Германия и Франция останаха непреклонни. Не ни подкрепиха“, информира Новаков. Част от спорните моменти преминали в Комисията в резултат 27 на 23 гласа, изненада се Новаков и допълни, че часове по-рано очаквали неуспех.

С промените се въвежда определение за „дом“ на водача – там, където той е регистриран по адрес в държава от ЕС. Когато водач избере да се върне за почивка у дома, работодателят ще трябва да му предоставя средства за това. Предлага се въвеждането на интелигентни записващи устройства в камионите за международни превози. Службите за проверка ще могат да разчитат данни от устройствата от разстояние, а устройствата ще трябва да съхраняват данните по два месеца. Устройствата ще имат спътникова връзка и ще записват часовете на работа и почивка, както и държавите, през които превозното средство е преминало.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *