Клеветите срещу Борисов за Авиоотряд 28 катастрофираха

Проф. Валери ДимитровДокладът на Сметната палата за работата на правителствения Авиотряд 28  категорично оказва, че няма нанесена щета на държавата.

Докладът няма да отиде в прокуратурата, защото няма щети. Това бе категоричният отговор на шефа на Сметната палата проф. Валери Димитров по bТВ.

Според проф. Димитров заявителите и ползвателите на тези полети са плащали разходите.

Въпросът е какъв е редът за ползването на този авиотряд и може ли той да превозва чужди лица. Просто става дума за лоша нормативна уредба, която не действа от миналото правителство, а от много по-отдавна. И при други правителства са правени несвойствени полети. При мандата на Борисов те са били 532, на стйност 830 хил. лв. Не са били свързани с функциите на авиотряда, но разходите по тях са заплатени от лицата, които са ги ползвали. Този авиоотряд би следвало да обсужва само дължностни лица, а не да се използва за търговски поръчки, но за това трябва да се промени нормативната уредба, категоричен е шефът а Сметната палата. Той потвърди, че наистина летателните машини са наемани за лов и разпръскване на балони за детско парти.

От Сметната палата разсеяха и бомбастичните заглавия в някои медии, че кабинетът на Бойко Борисов е изхарчил за бонуси над 1 млн. лв. Според проверяващите става дума точно за 247 хил. бонуси.  Размерът им е бил под 20% от основните възнаграждения, което доста под норматива от 30%.

Проф. Валери Димитров бе категоричен, че Борисов е оставил много по-добра отчетност в Министерски съвет, отколкото са заварили през 2009 г. Според него главната заслуга за това е на бившия главен секретар на МС Росен Желязков. Като бюджетна организация МС сега и при мандата на ГЕРБ е управляван много по-добре, заяви шефът на Сметната палата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *