Китайци ще произвеждат електрически автобуси край Пернишко

Електрически автобусиПернишка област и по-специално град Брезник става входна врата към Европа на гиганта „Би Уай Ди“. Тук ще се намира първата и единствена засега производствена база в Стария континент на китайската компания.

Приоритетно ще се сглобяват електрически автобуси, коментира Михаил Иванов – изпълнителен директор на новоучреденото българо-китайско дружество „Ауто груп мотърс“, цитиран от БТА. В очакване на поточните линии са два цеха с обща разгъната застроена площ 10 000 кв.м.

Първите електрически автобуси, които ще излязат от брезнишкия завод ще бъдат с дължина 12м. В зависимост от претенциите на клиента дължината може да достигне 18 м. Броят места също ще бъде съобразен с изискванията на потребителите. Автобусите ще бъдат съоръжени с климатици, предвидени са места за багаж, рампи и места за инвалиди. Пробегът им с едно зареждане е приблизително 250 км. Батерията е в гаранция до 2 000 зареждания, което се равнява на 500 000 км пробег, поясни Иванов. Капацитетът на завода е до 60 автобуса на месец.

Електрическите автомобили, които ще излязат от Брезник ще бъдат модел Е6. „Ауто груп мотърс“ ще се стреми да постигне достъпна цена на продуктите си за гражданите, увери Иванов. Специални оферти ще бъдат предлагани на общини, превозвачи, куриерски фирми, таксиметрови компании. От тази седмица започва набирането на персонал. Ще се търсят технически грамотни местни кадри. Те ще бъдат обучавани веднага от китайски работници, които се очаква да дойдат в началото на 2013 г. заедно с първите части на електроавтобусите. На първия етап в Брезник ще се извършват само операциите по сглобяване на превозните средства.

Сега се водят разговори за изграждане на голям машиностроителен парк у нас, обхващащ цялото производство на „Би Уай Ди“. Все още не е избран регионът, в който той ще бъде локализиран. Производствената му мощност ще бъде десет пъти по-голяма от тази на брезнишкото предприятие. Паралелно се преговаря с водещи компании за поставяне на бързозарядни станции за електромобилите. Те ще бъдат разположени на удобни за целта места – големи търговски центрове, бензиностанции, много посещавани паркинги. Могат да се предвидят и мобилни зарядни станции, разказа Иванов.

Китайският концерн е стъпил в Европа преди две години, като открил свой офис и създал дъщерно дружество в Холандия. Там е регистриран електрически автобус, който е изцяло тестов. До няколко седмици се очаква Би Уай Ди да получи европейски сертификат, съобщи Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *