КЕВР ОБМИСЛЯ УВЕЛИЧЕНИЕ С БЛИЗО 30% НА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ОТ АПРИЛ

Gazoprovod BGNES

Това ще бъде второ поскъпване за годината, но е по-малко от поисканите от „Булгаргаз“ близо 33%

Държавният регулатор в заседанието си на 28 март трябва да разгледа предложеното от „Булгаргаз” поскъпване на синьото гориво с 27,28% от 1 април. КЕВР определи като необосновано първоначалното поисканото увеличение с близо 33 на сто. След това „Булгаргаз“ внесе искане за увеличаване на цената с малко по-малко, което е било прието и ще бъде разгледано от регулатора.

Ако предложението бъде прието, цената на газа ще се увеличи от 299,94 на 381,78 лева за 1000 кубични метра с включена такса за пренос. В обосновката на предложението като мотив се посочва увеличаването на цената на руския газ с 13% спрямо първото тримесечие на годината. Така според договора с „Газпром експорт“ руското синьо гориво ще струва 354,33 лева за 1000 кубични метра на входа на българската газопреносна мрежа.

Влияние върху цената на газа има още валутният курс на лева към щатския долар, както и това, че „Булгаргаз“ доставя суровина за „Овергаз Мрежи“ над договореното с „Газпром“, заради което държавното дружество е формирало допълнителни разходи за над 3 млн. лева през януари и февруари.

От проекторешението става ясно още, че „Булгаргаз“ има дългосрочни задължения за 24,728 млн. лв. и данъчни задължения от 26,932 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *