Камерите за задно виждане в колата стават задължителни в САЩ

КамераАмериканската агенция за пътна безопасност (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) издаде предписание, според което всички нови автомобили на пазара в САЩ трябва да бъдат оборудвани с камери за обратно виждане. Нововъведението засяга возила с тегло под 4.5 тона, предават от fakti.bg. Целта е към 1 май 2018 г. 100% от леките коли, продавани в страната, да са екипирани с технологията.

Предписанието определя и стандартите, на които трябва да отговарят камерите за заден ход. Те ще трябва да покриват зрително участък с широчина 10 фута (3 метра) за автомобила (по 5 фута или 1.5 м във всяка посока от надлъжната ос на возилото) и дължина 20 фута (6 метра). Изисквания има и към разделителната способност, надеждността и скоростта на устройствата.

Решението за задължителни камери за задно виждане в САЩ е взето заради големия брой инциденти при движение на заден ход. По данни на NHTSA всяка година в подобни ситуации загиват 210 човека, а над 15 000 са ранявани. 31% от жертвите са деца под 5 г., а 26% – възрастни хора над 70 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *