КАМАРАТА НА ЛОРДОВЕТЕ СПРЯ ЗАКОНОПРОЕКТ НА ТЕРЕЗА МЕЙ ЗА БРЕКЗИТ

Kamara lordove bgnes

Предложеният текст предвиждаше Великобритания да напусне и митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар

Горната камара на британския парламент нанесе срамна загуба на правителството на премиера Тереза Мей, предава „Ройтерс“. Лордовете не се съгласиха, че Великобритания трябва да напусне митническия съюз и гласува законодателство, според което това не бива да се случва окончателно. Този акт не е считан от британското правителство като „твърдо обвързващ“ относно разговорите с ЕС, като вече се чуха гласове от консерваторите, че всъщност законовият текст няма да ограничи Мей в опитите да преговаря за търговски споразумения като лидер на суверенна държава, без някакви ангажименти към ЕС.

В полза на изменението на законопроекта гласуваха 348 срещу 225 законодатели. С поправката лордовете изискват от министрите до края на октомври да докладват какви мерки са приели, за да гарантират, че Обединеното кралство ще остане в митническия съюз.

Проблем за Мей е, че нейната гледна точка загуби с разлика от над 100 гласа в Камарата на лордовете, а това може да доведе до промяна в настроенията и в Камарата на общините, където тепърва ще се гледат законовите поправки. Там консерваторите имат предимство, но има и двама депутати от партията на Мей – Ана Собри и Кен Кларк, които тяхното предложение за изменение на британския търговски закон е „с малко по-твърд език” в подкрепа на това Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС. Обсъжданията обаче ще станат факт следващия месец и ще са 5 на брой.

„Гардиън“ пише, че 24 консерватори са се отцепили и са подкрепили поправката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *