Как да се борим с газовете в червата

Как да се борим с газовете в черватаПодуването на корема е неприятно състояние, което обаче в повечето случаи може да се преодолее сравнително лесно, съобщава здраве.bg

Газовете в червата са сред основните предпоставки за подуване на корема, те създават усещането за пълнота и предизвикват редица съпътстващи неразположения.

За нормално се смята съдържанието на 150 мл. газове в червата, като честотата на изпускането им е различна при отделните хора. Тя се определя от начина на живот, от двигателната активност, но най-вече от вида и свойствата на консумираната храна.

Всеки ден здравият човек отделя между 0,5 и 2 литра газове, като за болестно състояние се смята отделянето на газове през ануса, надвишаващо 24 пъти в денонощието.

Кои са обаче основните причини за задържане на газове в червата?

1. Поглъщане на въздух и последващото му отделяне – около 2 до 3 мл въздух постъпват в човешкото тяло с всеки гълтателен акт. С дълбокото вдишване в стомаха попадат други 1 или 2 мл. Kонсумираната храна също съдържа въздух. Така на ден в организма попадат до 3 литра въздух, по-голямата част от който се извежда извън стомаха чрез уригване. Останалата преминава в червата, което предизвиква подуване и дискомфорт.

В голяма част от случаите невъзможността целият погълнат въздух да се изведе извън тялото през устата се дължи на обстоятелството, че е надвишен обемът на възможно погълнатия въздух или се е повишила честотата на гълтане.

2. Друга основна предпоставка за задържането на въздух в червата е консумацията на напитки, съдържащи значително количество въглероден двуокис (СО2). Такива са газираните напитки, съдържащият се в които въглероден двуокис се резорбира в тънките черва, а след това се излъчва от белия дроб.

3. Бактериалното разграждане на въглехидрати в дебелото черво е също причина за задържането на газове в червата. Какъв ще е обемът на газовете зависи от това какъв е видът на консумираната храна и какво е количеството на несмлените въглехидрати.

Ако налице са чести неразположения, които се явяват резултат от задържането на газове в червата, добре е да спазвате няколко проКаксти правила:

– да избягвате газообразуващи напитки, храни;
– да консумирате ястията и напитките бавно и спокойно;
– да се храните често, но в малки количества;
– да не говорите по време на хранене;
– да правите малки разходки след хранене, чрез които да подобрите храносмилането си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *