КАКВО ПРЕДВИЖДА ПРОЕКТЪТ НА ГЕРБ ЗА НОВА КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ?

kostituciya

Проектът е внесен в парламента

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. С това ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Покани за официалните консултации ще бъдат изпратени до всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание в началото на следващата седмица.

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ не предвижда институцията Велико народно събрание. Народното събрание може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията с мнозинство от три четвърти (90 от 120-те депутати) на три гласувания в различни дни. Право да внасят проекти за промени имат една четвърт от народните представители (30 депутати) и президентът.

Според проекта на ГЕРБ народното събрание има следните правомощия:

1. приема нова Конституция;

2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;

3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

4. решава въпросите за изменение на чл. 17, ал. 2 и 4 и на чл. 160, ал. 1 и 3 от Конституцията:

5. решава въпросите за изменение и допълнение на глава девета от Конституцията, с мнозинство четири пети от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

ТУК може да се запознаете подробно с проекта за нова Конституция на Република България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *