И ВТОРИЯТ РАБОТНИК, ПОСТРАДАЛ ПРИ ИНЦИДЕНТА В „АРСЕНАЛ” ИЗДЪХНА ТАЗИ НОЩ

Arsenal bolnica bgnes

Починалият е бил с над 85% изгаряния и състоянието му не е позволило да бъде транспортиран до Пловдив

46-годишният мъж беше настанен  в болницата в Стара Загора с 85% изгаряния. Състоянието му не е позволявало транспортиране към Пловдив. От болницата коментират, че смъртта е настъпила малко след 2 ч. тази нощ, съобщава БНТ. Работникът е имал 10-годишен стаж в завода.

Разследването на инцидента продължава. Основните версии са две – или евентуална техническа неизправност, или човешка грешка вследствие на извършено нарушение на инструкциите за безопасност на работа, обяснява окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Машините в злополучния цех се управляват дистанционно, а влизането в помещението става, само когато е изключен т.нар. „миксер”. Все още е неизвестно защо двете жертви са се оказали в производството при работеща машина. Секунди по-късно пламва сместа за снарядите.

Непрекъснато се извършват проверки на територията на предприятието, обяснява областният управител на Стара Загора. През последните две години Инспекцията по труда е извършила над 100 проверки в завод „Арсенал“ за последните 2 години. Констатирани са 463 нарушения, 80 % от тях са за нарушение на трудовата дисциплина и са съставени съответните предписания.

БГНЕС припомня, че преди по-малко от 2 години – през април 2016 г., в същия завод 3 на „Арсенал“ двама души загинаха при взрив и последвал след това пожар. Буквално два месеца по-късно в клона на завода в Мъглиж пък взрив на пресоваща машина уби 35-годишна жена. През септември пък 52-годишен работник пострада при демонтаж на тръба с диафрагма за противотанкова граната, при което се е възпламенил около 50 грама черен барут. В години назад има и други инциденти в казанлъшкия завод – някои по-тежки, други за щастие леки, без жертви и пострадали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *