„ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА” И В МОМЕНТА РАЗПОЛАГА С 3 МИЛИАРДА ЕВРО КАПИТАЛ

ID bgnes

Парите са натрупани в течение на три години от таксите, събирани от окупираните територии и от незаконната търговия с петрол в Северен Ирак и Сирия

Терористичната групировка „Ислямска държава“ може да разполага с капитал от около 3 милиарда евро. Част от тези пари са вложени в законен бизнес чрез подставени лица. Това съобщи френската радиостанция „Юръп 1“ в навечерието на организираната от френското правителство конференция по проблемите на борбата с финансирането на тероризма. Форумът се открива днес в Париж и ще продължи още един ден.

Парите са натрупани в течение на три години от таксите, събирани от окупираните територии и от незаконната търговия с петрол в Северен Ирак и Сирия, сочат данните на службите за сигурност, които цитира радиото. По-конкретно в контролираните от терористите райони са се произвеждали до 40% от цялата зърнена продукция на Ирак и около 80% от памука в Сирия. Терористите също така са конфискували незаконно собствеността на своите противници, включително християни, шиити и езиди.

Вестник „Монд“ съобщава, че за тези три години част от средствата чрез подставени лица са инвестирани в абсолютно легален бизнес, като например, рибна ферма в Ирак. Терористите също така са създали мрежа от парични преводи чрез посредници в Турция и други страни от Близкия изток.

ТАСС, БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *