ИРАКСКИЯТ ПРЕМИЕР ОБЯВИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МОСУЛ

Mosul bgnes

Битката за града не е напълно приключила и изстрели се чуваха дори при пускането на съобщението

Иракският премиер Хайдер ал-Абади обяви победа в „освободения“ град Мосул, съобщи неговият офис след опустошителната почти 9-месечна битка срещу „Ислямска държава“. Абади „пристига в освободения град Мосул и поздравява героичните бойци и иракския народ за постигането на голямата победа“, се казва в изявление на кабинета му, цитирано от АФП. Подкрепяни от международна коалиция начело със САЩ, иракските сили водят от октомври 2016 г. широка офанзива за прогонване на ИД от Мосул, втория по големина град в Ирак, който джихадистите завзеха през юни 2014.

Снимка на официалния сайт на Абади го показа облечен в черна военна униформа и шапка, когато пристигна в Мосул, за да съобщи за възвръщането на града. Битката не е напълно приключила, като стрелбата все още се чуваше в града по времето, когато кабинетът на премиера пусна съобщението. Посочената победа в Мосул бележи сериозен успех за иракските сили за сигурност, които се разпаднаха пред лицето на джихадистките атаки в Ирак през 2014 г.

Иракските сили започнаха кампанията си за освобождаване на населеното място през октомври, като задържаха източната му част и започната битката за западната част през следващия месец. Дори в последните дни на битката, хиляди цивилни останаха в капан в Стария град, а тези, които избягаха, пристигнаха почернени, след като загубиха роднини в джихадистките бомбардировки. Около 915 000 души избягаха от Мосул от началото на битката за града през октомври, според ООН.

Иракските сили са подкрепени от ръководената от САЩ коалиция, която се бори с екстремистите в Ирак и Сирия от 2014 г. насам. Възстановяването на Мосул, обаче, няма да отбележи края на заплахата от страна на „Ислямска държава“, която има територия другаде в Ирак и извършва чести атентати на местата, държани в правителството.

БГНЕС АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *