Интересни факти за Деветашката пещера

Деветашката пещера е уникален природен и културен феномен, който се е превърнал в популярна туристическа забележителност. Тя е едно от чудесата на България. Дълго време е Деветашката пещерабила недостъпна за посещения, но в момента се радва на голям интерес от страна на туристите. Тя е измежду най-големите пещери в България. И въпреки популярността си, ще се изненадате колко неща не знаете за нея. Ето и някои от тях.

1. Заради седемте си отвора на тавана,които я осветяват местните хора я наричат Маарата или още Окната.

2. Дължината й е 2,5, а височината достига до 60 метра. Грандиозният полуелипсовиден вход е висок 35 м и ширина 30 м и води в галерия, която се разширява и образува най-голямата пещерна зала в България. Светлата входна част се разделя на два ръкава, единият от които завършва със зала наречена с името „Олтара“. През другия тече река.
3. Водите на Деветашката пещера излизат от 14 извора, като една част от тях през лятото пресъхва, а дебитът на останалите намалява. На места водният поток образува различни по големина и дълбочина езера, които са естествени препятствия и могат да бъдат преминати само с лодка.

4. Пещерата е известна като едно от трите най-големи местообитания на прилепи в Европа.Около 11 вида живеят там. Заради размножителния им период през юни и юли част от нея е затворена за посещения. До момента там са преброени общо 45 вида животни, като не са включени някои видове птици, които гнездят в скалите около входа.

5. Първите сведения за Деветашката пещера датират от 1877 г. от английския пътешественик Дж.Бейкър,а пещерата е проучена за първи път през 1921 г. от Гаврил Кацаров, който установява следи от материална култура. Прастарите й обитатели са били неандерталци, свидетелстват археологическите находки.

6. През петдесетте години на ХХ в. пещерата е използвана за секретен военен обект, където е било съхранявано гориво, а според местните митове тук са правени опити с извънземни.

7. През 2011 година Деветашката пещера става арена за снимките на холивудския филм „ Непобедимите 2“, което е нарушило биоравновесието и създало проблеми на обитаващите я прилепи.

8. Деветашката пещера е обявена за природна забележителност през 1996 година. Тя е паметник на културата и защитен природен обект.

Източник: chudesa.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *