„Индипендънт“: 40% от българите искат незабавна оставка на Орешарски

ПротестиТова показват резултатите от проучване на института „Отворено общество“, цитирани от британския вестник „Индипендънт“.

Мнозинството от българските граждани определят ситуацията в държавата като „непоносима“. Такова е мнението на трима от всеки четирима души според резултатите от анкетата сред 1155 българи.

След седмици на антиправителствени протести 72% от българите оценяват политическата обстановка като „нетърпима“. 22% от анкетираните са на мнение, че тя е „поносима“, а едва 2% я намират за „нормална“. Делът на крайно недоволните от положението е най-голям за последните шест години и по-висок с 15 пункта в сравнение с юли 2012 г.

Проучването констатира също, че две трети от гражданите преценяват като влошена икономическата ситуация през последната година. От една страна , 70% от българите са доволни, че България е член на ЕС, но от друга, 67%не искат страната да се включи в еврозоната, пише „Индипендънт“.

Авторитетното издание отбелязва, че много граждани на най-бедната държава в ЕС възприемат своите политици за корумпирани, неефективни и безразлични към проблемите на обикновените хора.

„Индипендънт“ цитира и констатацията на анкетата на КНСБ, че едва 13,5% от хората в България разполагат с по 566 лева (290 евро) месечно – необходимия минимум за поддържане на приличен начин на живот.

Един коментар по “„Индипендънт“: 40% от българите искат незабавна оставка на Орешарски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *