ИЗТИЧА УЛТИМАТУМЪТ НА ЛОВЕШКИТЕ ЛЕКАРИ КЪМ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР АНАНИЕВ

Ananiev bgnes

След разговори с кредиторите блокираните средства спаднаха от 800 на 80 хиляди лева

Днес изтича ултиматумът, който протестиращите лекари от болницата в Ловеч поставиха на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. „Няколко дни подред направих срещи с всички кредитори на болницата в Ловеч, която има големи дългове, за да ги помоля да свалят до минимален размер блокираните им средства от 800 хил.лв. по сметките. След разговорите те станаха само 80 хил.лв., което означава, че като получат парите си от НЗОК те ще се разплатят за 80 хил.лв. с кредиторите. А с останалата част ще могат да си платят заплатите за месец септември и да закупят кислород, основни материали и медикаменти, необходими за работата им”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Припомняме, на 11 декември, понеделник, целият персонал на Многопрофилната болница в Ловеч излезе на предупредителни стачни действия. Тогава те поставиха ултиматум на здравния министър, че ако до три дни не се стигне до удовлетворително решение за финансовите проблеми в здравното заведение, протестиращите ще преминат към ефективна стачка.

Болницата в Ловеч е натрупала дългове в размер на 7 млн. лв. Медиците, работещи в заведението, не са получавали възнагражденията си от месец септември. Протестиращите алармираха и че в болницата липсват животоспасяващи лекарства и консумативи.

Министър Ананиев втората, по-важна стъпка – разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, който започва да действа от днес и се надяваме в рамките на 3 месеца болницата да може да бъде ефективна, продължи той. През тези 3 месеца сме се разбрали с кредиторите схемата за този месец да се прилага и през следващите, през които се надявам да завършим плана за преструктуриране, поясни Ананиев. Същото се отнася и за болниците с 50% и повече държавно участие, особено тези в най-тежко състояние в Ловеч, Видин, Стара Загора, Бургас, както и за другите, продължи министърът. Провеждаме преговори с кредиторите по график, договаряме се в рамките на срока и за условията, за да направим преструктуриране на болниците. Ако кредиторите на врачанската болница постъпят така достойно, както реагираха кредиторите на ловешката болница, ние ще имаме възможност в рамките на този тримесечен период да я направим ефективна, потвърди министърът.

В началото на изявлението си Ананиев съобщи, че днес МС е приел проектозакон за промяна в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В него се разглеждат поправки, свързани с европейски директиви, на по-важна е частта за мерките, които ще се предприемат за наблюдение на лекарствените продукти в позитивния лекарствен списък и евентуално- при недостиг или липса- тяхното ограничаване за износ. Създава се експертен съвет към ИАЛ, който разработва два списъка- единият е за тези лекарства, за които временно може да се направи ограничение за износ при установяване на недостиг, а другия- за лекарствени продукти, които в рамките на предходните 3 месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят лекарствени продукти извън страната. Регламентиран е и реда за установяване на липса на лекарства, при които ИАЛ може да издаде забрана или ограничаване на износа им, посочи Ананиев. Това ще се случи тогава, когато в рамките на един месец търговец на едро отказва едновременно на 5 аптеки снабдяването с дадено лекарство. Конкретния механизъм, ред и условия ще се решат с наредба, която ще издаде в рамките на три месеца министърът на здравеопазването, подчерта той. Кога търговецът на едро може да изнесе лекарства, попаднали в този списък- отговорът е, че това ще стане тогава, когато той е направил в рамките на 5 дни своето уведомление пред ИАЛ и не е получил забрана от нея. За първи път ще се създаде информационна система, на базата на която ще се следи и наблюдава движението на лекарствените продукти от този списък. Тя ще наблюдава лекарствата от влизането им на територията на България, през търговеца на едро и дребно, ще включим и аптеките в болниците. Тези данни ще ги сравним с ресурса, който е изплатила Здравната каса чрез реинбурсиране- пълно или частично. Така ще разберем къде се явява липсата на съответния лекарствен продукт, за да можем да проследим онези лекарства, които са поискани за лечение на гражданите, но не са използвани и отклонени за т.нар. паралелен износ, каза Ананиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *