Изплува първата порция агенти на ДС – кредитни милионери

ДСКомисията по досиетата, разкриваща бивши сътрудници на ДС, отвори архивите и на кредитните милионери. Днес официално бяха обявени 47 лица, получили и невърнали до ноември 1997 година кредити от ОББ, в размер над 1 млн. неденоминирани лева.

Комисията е проверила общо 465 кредитни милионери, като почти 10% от тях се оказват свързани с бившите тайни служби на комунистическия режим. Сред по-интересните лица са банкерът  Атанас Тилев. Той е вербуван за сътрудник и нелегален разузнавач към ПГУ през 1969 г., с псевдоним Зингер. Тилев е известен и с друг агентурен псевдоним – Румянцев.

Сред агентите кредитни милионери в архива на ОББ е и небезизвестният бизнесмен Пламен Тимев – Ганди. Той е вербуван през 1985 под псевдоним Димов. Ганди беше един от най-близките приятели на покойния Иван Славков – Батето, с когото заедно учредиха и партия “Напред България”.

Агент на ДС се оказва и синът на идеолога на комунистическата икономика Жак Аройо – Юри Аройо. Той е вербуван през 1977 г. с псевдоним Златков.

ТУК вижте пълният списък на агентите на ДСС, кредитни милионери в ОББ.

Източник: faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *