ИЗНЕНАДВАЩИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НА 8 ЮНИ

Tereza May BGNES

Предложението на премиера Тереза Мей е аргументирано с желание за стабилност след задействане на Брекзит

В извънредно изявление от Даунинг стрийт 10 британският премиер Тереза Мей обяви, че ще предложи на парламента да свика предсрочни парламентарни избори в началото на юни. Предложението трябва да събере 2/3 мнозинство, за да стане факт. В изявлението си Мей изтъкна, че когато е станала премиер на Обединеното кралство, страната се е нуждаела от стабилност и тя го е постигнала. Премиерът изтъкна още, че е изпълнила и целите след референдума.

Според нея необходими са предсрочни избори, защото другите партии се противопоставят на плановете на правителството за Брекзит, а  страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит. Тя допълни, че решението е взето с неохота след заседание на кабинета и каза, че правителството има план за Брекзит, при който Великобритания ще може да контролира своите закони и граници, но ѝ е необходимо и политическо единство в Лондон, за да постигне това.

Трябва да има единство в Уестминстър (британският парламент -б.р.), но няма. Лейбъристите заплашват да блокират окончателното споразумение, a Шотландската национална партия се противопоставя на работата на правителството, обясни Тереза Мей и допълни, че в горната камара лордовете също са против кабинета.

Премиерът призова всички партии в парламента да приемат предложението за предсрочни избори като предизвикателство. До момента тя категорично отхвърляше идеята за провеждане на предсрочни избори и неведнъж е казвала, че Великобритания има нужда от период на стабилност след референдума.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин веднага обяви, че партията му ще подкрепи решението за предсрочни избори. В съобщение той приветства решението на премиера, тъй като се дава шанс за избиране на правителство, което ще постави интересите на мнозинството.

Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър Никола Стърджън написа в „Туитър“, че торите (консерваторите -б.р.) се стремят да наложат „твърд Брекзит“ и дълбоки съкращения.

Председателят на Партията за независимост на Великобритания Пол Нътъл отбеляза в социалната мрежа, че приветства предсрочните избори. Според него „очевидната слабост на лейбъристите“ е причината за днешния развой.

Либералдемократите твърдят, че 1000 души са се присъединили към партията от решението на Мей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *