ИЗМАМАТА НА ВЕКА: КАК ГРЪМОВЕН СКАНДАЛ РАЗТРЕСЕ МЕКАТА НА ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И АМЕРИКА

DFF8DE9C-077B-46ED-82BA-F013C4DCC56B

На 21 май 2018 г. излиза книгата Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup (“Лоша кръв: тайни и лъжи в старт-ап от Силициевата долина”); по-точно е да се каже, че бомба избухва в Меката на високите технологии.

Какво се случва?

Носителят на две награди “Пулицър”, френско-американският журналист Джон Карийру разказва невероятната история на компанията Theranos. Тя започва като проект на една очарователна, образована и с отлични връзки млада жена, която обещава да създаде “лаборатория на бъдещето”, накратко казано – с едно убождане и с една капка кръв да се направят всички необходими изследвания от преносим апарат.
Проектът придобива национална известност през 2015 г., когато вице-президентът Джо Байдън посещава градчето Нюарк в щата Калифорния. В лабораторията на старт-апа той и придружаващите го медии виждат впечатляващо оборудване, което изглежда като преддверие към осъществяването на едно човешко въжделение за бързи и ефективни кръвни изследвания.

Инвеститори на новия проект стават най-богатият човек в Латинска Америка Карлос Слим, американските мултимилионери Робърт Крафт, Рупърт Мърдок и Елизабет (Бетси) ДеВос, назначена от президента Тръмп през 2017 г. за министър на образованието, които влагат 900 милиона долара. В борда на директорите на Theranos влизат двамата бивши държавни секретари на САЩ Джордж Шулц и Хенри Кисинджър, както  и бившият държавен секретар по отбраната Уилям Пери, бившият сенатор Сам Нън, пенсионираният командир на операции на Военноморските сили адмирал Гари Ръфхед, двама банкери от Wells Fargo и Betchel.

В епицентъра на фурора е красавицата Елизабет Холмс, която е сравнявана със Стив Джобс и Бил Гейтс, а обещаваният от нея биометричен апарат би трябвало да предизвика същата революция като Iphon-a.

Елизабет Холмс е най-ухажваната и разхвалвана жена-предприемач в Silicon Valley (Силициевата долина) и става бързо икона на младото поколение в Америка.

Елизабет Холмс е била поддръжничка на Хилари Клинтън в кандидат-президентската й кампания, заради близостта си с Челси Клинтън, също така възпитаничка на Stanford.

Първият, който се усъмнява, че зад фасадата се крие истински гений е журналистът от Wall Street Journal Джон Карийру. Той проучва свидетелства на работили в Theranos, разказващи за параноичните мерки за сигурност и тормоза над тях да не обсъждат нищо за случващото се във фирмата; на пациенти, които са се надявали с едно убождане на спринцовката да получат изследвания за сериозни заболявания, а са завършвали в тежко състояние в бърза помощ…

Още в началото на критичните публикации срещу нея, Елизабет Холмс започва съдебен процес срещу журналиста от Wall Street Journal. Тя отива при Рупърт Мърдок, силният човек зад Wall Street Journal, в същото време инвеститор в Theranos, за да поиска спиране на публикациите. Мърдок й отговаря: нека редакторите преценят.

Материалът на разследващия журналист се появява на първа страница на Wall Street Journal и предизвиква истинско земетресение: акциите на Theranos се сриват; компетентните служби започват мащабни проверки, Елизабет Холмс е обвинена в измама; лабораториите са затворени…измамата е разкрита: няма никаква уникална апаратура, нито революционно know-how.

Как се е стигнало до това разрастване на един start-up, започнат от 19-годишна недипломирана студентка, до наемането на 800 души; до пазарна капитализация от 9 милиарда долара…това, казват наблюдателите на скандала, ще трябва да се изследва години наред и да се изучава в бизнес-колежите.

Това е една история за публичния шум, който заглушава гласа на разума; за масовата психоза от спрягането на световноизвестни имена, които енергезират дори предпазливите инвеститори; за лъжите, прощавани на тази млада, убедителна и обаятелна жена от семейство със сериозни политически връзки… Не е ясно още дали Елизабет Холмс преди 15 години е започнала от нулата една грандиозна измама или след като е разбрала, че проектът й е неосъществим, е решила да не разочарова близките си, инвеститорите и публиката и продължила напред, надявайки се на чудо.

Интересна е и позицията на големите аптечни вериги – хората на Walgreens, например, не се съгласили да подпишат договор, щом им отказали да видят лабораторията и уреда за кръвни изследвания, но били готови отново да се върнат в Theranos от страх, че конкурентите им ще подпишат преди тях.

Никой не е искал да приеме, че е възможна такава огромна лъжа и лъжата е била поддържана до последния момент. Никой не е искал да приеме, че няма да се случи чудо в Силициевата долина, където се случват толкова много чудеса, обяснява журналистът Роджър Лаунстийн.

***
Елизабет Холмс е родена на 3.02.1984 г. във Вашингтон; учила е в най-престижния в последното десетилетие американски университети – Stanford.

През 2014 г. за първи път тя се появява в The Forbes 400 Rich list сред най-богатите американци с лично състояние от 4,5 милиарда долара.

През 2015 г. Forbes я определя като най-младата и най-богата в света self-made жена-милиардерка на базата на 9-те милиарда на Theranos. Само след една година Forbes я оценява на …0 долара, а Fortune я обявява за “ една от най-разочароващите световни личности”.

През 2018 г. са й повдигнати 9 обвинения във федерални престъпления, заедно с бившия й интимен партньор Рамеш Балуани, изпълнителен директор на Theranos.

… Очаква се наскоро по кината в Америка да тръгне  игралният филм Bad Blood за мистериозната Елизабет Холмс, в чийто образ ще се превъплати любимката на американците Дженифър Лорънс.

На 18 март HBO ще излъчи премиерния документален филм за Елизабет Холмс и Theranos – The Inventor: Out For Blood in Silicon Valley.

Сан Франциско, Соня Колтуклиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *