ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТИ В ЗАЩИТА НА ПАРК „ПИРИН” В ЦЯЛАТА СТРАНА, А ДОРИ И В ЧУЖБИНА

Protest Pirin bgnes

Най-масовият протест традиционно ще бъде в София със сборен пункт площад „Независимост“ в 18:30 часа

Общо в 18 града в България днес ще има протести в защита на Национален парк „Пирин” и срещу решението на Министерски съвет за изменение в плана за управление на парка. Освен отмяна на решението протестиращите искат и оставката на дискредитиралия се министър Нено Димов. Това е петият протест с тези искания и с всеки следващ излизащите по улиците стават все повече.

До момента в социалната мрежа „Фейсбук” заявилите желание за участие в протеста наброяват няколко хиляди души. Този път протести ще има и зад граница. Организирани са демонстрации в Берлин, Брюксел, Лондон, Оксфорд, Прага и Хамбург.

В България протести ще има в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Стара Загора, Трявна и Хасково.

Освен големия вечерен протест, коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” организира и протест през деня – по време на заседанието на кабинета. Протестът, който ще се проведе между 10 и 12 часа пред сградата на Министерски съвет е във връзка с изпратено още на 11 декември 2017 г. писмо със 100 въпроса за Пирин до вицепремиера Валери Симеонов.

Въпросите адресират редица нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски-зона Банско от 6 декември. Тъй като вече 35 дни няма отговор на въпросите, „За да остане природа в България“ ще излезе на улицата, за да ги задава отново лично. Три от въпросите, които задават, са: Как така ски-зона Банско се разширява и придобива санитарно охранителната зона и кладенци захранващи Банско с питейна вода? За какво ще бъде ползвана водата на град Банско? Защо новият концесионен договор узаконява обекти от незаконно строителство, потвърдени с проверка на Окръжна прокуратура-Благоевград?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *