ИЗВЪНРЕДНА СРЕЩА НА НАТО, ТРЪМП ЗАПЛАШВА ДА ИЗВАДИ САЩ ОТ АЛИАНСА

epa06882280 QUALITY REPEAT for image epa06880291  US President Donald J. Trump arrives for a NATO Summit in Brussels, Belgium, 11 July 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

Американският президент значително втвърдил тона относно военните разходи на страните членки

Лидерите на страните членки на НАТО са прекъснали редовния си график на срещата в Брюксел, за да проведат извънредна среща. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново поиска от съюзниците незабавно да увеличат военните разходи, съобщава АФП, цитирайки дипломатически източници.

Американският лидер открито заплашил страните членки на Алианса, че ако незабавно не увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП, американците ще предприемат едностранни действия.

Коментарите на Тръмп са принудили генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг незабавно да промени заседанието на НАТО в извънредна среща само на страните членки на алианса, като лидерите на Украйна и Грузия са били помолени да напуснат заседателната зала.

Вчера, в първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел, беше съобщено, че Тръмп е поискал от западния военен алианс да увеличи целта си за разходи за отбрана от 2 на 4 процента от БВП. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче потвърди, че 8 страни членки са се ангажирали да разходват 2 процента от своя БВП за отбрана през тази година, докато мнозинството от страните са обещали да достигнат целта от 2% до 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *