Зърнарите-милионери „изядоха“ коледните надбавки на пенсионерите

МерцедесПравителството реши да отпусне 60 млн. лв. национални доплащания на зърнопроизводителите-милионери. Това означава, че те ще вземат по 2 лв. на декар допълнителна субсидия от държавния бюджет.

Европейските субсидии, които ще се налеят в сметките на зърнарите са около 1.1 млрд. лв.

„Не ги е срам да искат още пари при положение, че европейските средства също идват от джоба на всички българи“, коментират икономисти.

„Богаташите ще лапнат още 60 млн. лв., а за нас пенсионерите правителството не може да осигури 35-40 млн. лв. коледни надбавки“, обясняват от разгневени пенсионери. Те допълват да не говорим за здравеопазването, където няма пари за болните от рак.

На всичкото отгоре отдавна е ясно, че  4% от зърнопроизводителите в България вземат 75% от субсидиите в агросектора. Само един зърнар получава около 30 млн. лв. субсидии за отглежданите 1 млн. декара. Това е фирмата „Октопод“.

С осигурените 60 млн. лв. това означава, че тя ще грабне още 2 млн. лв. от националния бюджет. Другите милионери със субсидии са Ангел Вукадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Радослав Христов, зам.-председател и членовете Васил Петров, Георги Милев, Димитър Магуганов и др. Зърнарите са около 3000 човека в страната.

Нормата на печалба в бранша гони 50%, а при най-дорите е и отгоре, така че зърнарите никак не са за оплакване. Неслучайно са известни като основни потребители на чисто нови мерцедеси от магазина. Даже дребните риби имат цели автопаркове с луксозни лимузини. Зърнарите  искат не само подарци от ЕС и правителството, каквито не получава никой друг, но и облекчения за горивото, което се използва за селскостопанските машини, но и за харчливите им мерцедеси.   Не обещават обаче да свалят поради това цените, които и без друго спекулативно завишиха особено през миналата година, когато хлябът поскъпна рекордно, коментират пенсионери.  Никой друг бизнес не получава и досега толкова много пари. Останалите земеделски и индустриални производители се оправят както могат, което всъщност е и идеята на капитализма с неговия свободен пазар.

Зърнарите обаче си искат мерцедесен социализъм и го получиха от БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *