ЗУКЪРБЪРГ: ДОПУСНАХМЕ ГРЕШКИ И СЕ ИЗВИНЯВАМ

epa06756070 The founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg is welcomed by EP President Antonio Tajani (not seen) at the European Parliament ahead of an hearing at the European Parliament in Brussels, Belgium, 22 May 2018. Facebook CEO Mark Zuckerberg appeared before the European Parliament  representatives to answer questions in a live broadcast on data information  breach by Cambridge Analytica and also how Facebook uses personal data in general.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Собственикът на Фейсбук говори за кризата с лични данни в мрежата пред евродепутатите

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг отговаря на въпроси на представители на Европейския парламент в Брюксел след скандала с „Кеймбридж аналитика“ и злоупотребата с лични данни на потребителите на социалната мрежа. „Европейците са голяма и невероятно важна част от нашата глобална общност. Много от ценностите им, са ценностите, които споделяме: от правата на човека до технологията с целия потенциал, който тя носи.”, каза Зукърбърг.

За да осъзнаем този потенциал, трябва да превърнем технологията в сила за добро. С разрастването на Facebook, помогнахме да се поддържа връзка между хората. След неотдавнашните терористични атаки в Берлин, Париж, Лондон и тук в Брюксел десетки хиляди хора са използвали предоставената от нас възможност, за да могат приятелите и семейството им да знаят, че са в безопасност. Зукърбърг се извини за случилото се и допълни, че в последните години компанията не е направила достатъчно за предотвратяването на злоупотреби.

Ние сме ангажирани с Европа, увери Зукърбърг. В Ирландия е нашият европейски щаб. В Лондон – нашият най-голям инженерингов екип извън САЩ; в Париж е нашата лаборатория за изследване на изкуствен интелект; ние също така разполагаме с центрове за данни в Швеция, Ирландия и Дания, които ще бъдат отворени през 2020 година. До края на 2018 г. Facebook ще назначи 10 000 души в 12 европейски града от над 7 000 днес. Ние ще продължим да инвестираме. Например, ние се ангажирахме да осигурим до 2020 г. един милион души и малки предприятия с обучение по цифрови умения.

Основният ми приоритет винаги е бил нашата социална мисия да свързваме хората, като им помагаме да изграждат общности и да обединяват света. Вярвам дълбоко в това, което правехме. Когато се справяме с тези предизвикателства, знам, че ще погледнем назад и ще видим как хората да се свързват и да дадат на хората повече глас като положителна сила тук в Европа и по света, заяви още той.

Председателят на парламента Антонио Таяни съобщи по-рано, че Зукърбърг ще даде показания пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), за да „изясни въпроси, свързани с използването на лични данни“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *