ЗА ВТОРИ ДЕН СТУДЕНТИ ПРОТЕСТИРАТ В БЛАГОЕВГРАД, ОКУПИРАХА ОБЩИНАТА

Blagoevgrad bgnes

Младите хора настояват да се вземат спешни мерки за обезопасяване на района около студентските общежития, където във вторник бе прегазена 19-годишна студентка

Над два часа продължи вторият ден на протест на студентите от ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград, блокирано бе отново фаталното кръстовище, а след това и общината. На място дойдоха кметът д-р Атанас Камбитов и началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов, живущи в района граждани, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. „Кръстовището, където стана инцидентът е сигнализирано с пешеходни пътеки и знаци, но това явно не е достатъчно, защото поведението на водачите не е добро, тъй като не спазват правилата за движение”, каза пред медиите началникът на КАТ Данаил Стоицов.

„Що се отнася до отговорността на общината, сме си свършили работата-налице е хоризонтална и вертикална маркировка, осветление, но е необходима дисциплина и спазване на правилата от всички”, каза кметът Камбитов. Според него само тази година общината е положила 18 000 кв. м пътна маркировка, а от догодина ще се постави и релефна такава.

Студентите обаче не споделят мнението, че всички са направили нужното. Те  искат срещу всяко общежитие да има пешеходна пътека, защото там живеят 800 студенти. В района се паркира неправилно,  кара се с висока скорост, а студентите трябва да вървят по пътното платно. „Да закрием държавата, след като не можем да решим проблема с едно елементарно кръстовище, не че не могат – не искат да го решат и непоправимото стана”, каза общинският съветник Владимир Елезов, живущ в района. Според него отговорните трябва да си свършат работата по контрола и безопасността на движението. „Кръстовището тук е проблемно заради паркираните автомобили, неосветено е-вижте тези лампи – „светулки”, нищо не се вижда, а като няма и видимост-тук става абсурд някакъв”, допълни Елезов. Според него най-гнусното в случая е, че за това кръстовище се говори от години, но няма никакви резултати и контрол относно паркираните автомобили и несъобразената от страна на водачите скорост.

Кметът след дълъг диалог обеща днес да се поднови маркировката на пешеходната пътека, до седмица-изграждане на „легнали полицаи“, а след Нова година-поставяне на светофарна уредба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *