ЗАПОЧВАТ ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ

epa06425935 South Korean Unification Minister and chief delegate Cho Myoung-gyon (L) shakes hands with North Korea's chief delegate Ri Son-gwon (R) prior to their meeting in the truce village of Panmunjom, North Korea, 09 January 2018. The meeting is meant to discuss Pyongyang's possible participation in the PyeongChang Winter Olympics in February and ways to improve their long-stalled ties.  EPA/JUNG UI-CHEL / POOL

Първият кръг от преговори за нормализиране на отношенията на Корейския полуостров се провежда в общата зона за сигурност край разделителната линия в Панмунджом

В преговорите участват две делегации от по 5 дипломати. Делегацията на Юга се води от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера – от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон. Домакин е триетажният Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

Малко след началото представител на Министерството на обединението на Република Корея обяви, че страната му е предложила на Северна Корея да предостави на разделените от границата семейства да се съберат по случай Лунната нова година (Солал), която се отбелязва на 16 февруари и която съвпада с провеждането на Зимните олимпийски игри в Пьончан. Въпросът е един от най-емоционалните последици от Корейската война и съгласието от страна на КНДР ще се счита за голяма крачка напред към затоплянето на отношенията между двете Кореи, коментира БГНЕС.

От южнокорейското ведомство разкриха още, че по време на преговорите Южна Корея е отправила и искане за провеждането на преговори между представители на въоръжените сили на двете страни. Това трябва да спомогне за деескалацията на напрежението на Корейския полуостров. Република Корея предложи на Северна Корея да проведе разговори между представители на въоръжените сили на двете страни. Това съобщи във вторник представител на Министерството на Република Корея. За момента обаче не е известна реакцията на Севера. По основната тема на разговорите – участието на севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри, стана ясно, че КНДР е склонила да изпрати делегация на високо равнище, включваща представители на Националния олимпийски комитет, спортисти, поддръжници, артисти, наблюдатели, демонстрационен екип по таекуондо и журналисти.

Преговорите бяха предложени от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Основната цел е да се договори участието на спортисти от Севера на Зимната Олимпиада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *