Задържаха киберпрестъпник благодарение на котка

КоткаПолицията в Токио е задържала тайнствен киберпрестъпник благодарение на котка, предаде РИА Новости. През лятото на 2012 година по адрес на няколко учреждения и на сайтове за виртуални обяви постъпили 13 заплахи по електронна поща. Сред получателите били фестивал на комиксите и детската градина, посещавана от младшия престолонаследник на Япония – 6-годишния принц Хисахито. 4-ма души от различни части на страната били задържани по подозрения, че са изпратили заплашителните писма. Не след дълго обаче истинският престъпник изпратил писмо до медиите, в което благодари на полицията за доставеното му развлечение.

Впоследствие разследването показало, че компютрите на 4-мата задържани били заразени с вирус, който позволил използване на електронните им пощи. Тайнственият престъпник продължил да разиграва органите на реда.

Той дори изпратил загадка, с решаването на която се появила снимка на котка. Бил посочен адресът на животното. Той обяснил, че на нашийника на котката има SD-карта с въпросния вирус като доказателство.

Полицията открила котката и картата и започнала да преглежда записите от камерите за наблюдение в околността. Така полицаите успели да видят човек, който закрепва нещо на нашийника на котката, както и номера на мотоциклета му. Така се стигнало до задържането на Юске Катаяма – в мобилния му телефон са били открити нужните за уличаването му доказателства.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *