ЗАГУБА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА КРАЙНАТА ДЕСНИЦА В АВСТРИЯ

prezident-avstriya-bgnes

Независимият кандидат Александър ван дер Белен победи евроскептика Норберт Хофер

Според езкит пол резултатите на SORA Белен получава 53,6%, а Хофер 46,4% при 70% от преброяването. Според социолозите бален печели именно защото е проевропейски настроен за разлика от опонента си. Хофер призна поражението си.

„Скъпи приятели, благодаря за подкрепата, безкрайно съм разстроен, че не успяхме. Поздравявам Александър Ван дер Белен за успеха му и призовавам всички австрийци да останат солидарни и да работят заедно”, написа във Фейсбук Хофер.

Бившият лидер на Зелените и професор по икономика Ван дер Белен изгради кампанията си върху обещанията да бъде президент на центъра или средната класа. Той би осигурил на Австрия приемственост, предвидимост и запазване на проевропейския курс.

Преди вота прогнозите на социолозите даваха преднина да десния кандидат, но и тук като в САЩ прогнозите им се оказаха грешни. Припомняме, че вчерашното гласуване всъщност повтаря вота от май месец, след като съдът уважи жалбата за изборни нарушения на крайно десните. При първото гласуване победата отново се изпълзна на Хофер, но с минимална разлика – 31 000 гласа.

Въпреки че президентът в Австрия има до голяма степен церемониална роля, той може да уволнява кабинета и да насрочва избори.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *