Жълт код в 20 области! Снегът здраво затрупва

Код жълт в 20 областиЖълт код за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за днес в 20 области на страната заради снеговалежи, валежи от дъжд и бурен вятър, съобщават от НИМХ при БАН. В областите Монтана, Враца, София, София – област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч и Габрово валежите от сняг ще образуват снежна покривка от 10 сантиметра. В областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище след обяд се очаква да завали дъжд, който през нощта срещу ще премине в сняг.  Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.
В Западна България и в планините ще вали сняг, а в Източна – дъжд. Максималните температури днес ще бъдат от минус 2 в Северозападна България до 5 – 8° в Югоизточна и по Черноморието.

През проходите Пампорово и Печинско (ІІІ-867 Мадан-Златоград) товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограниченията се въвеждат заради снеговалеж.
Силен сняг вали в Смолян, пътищата са мокри и хлъзгави. В областта пътищата са проходими при зимни условия. Засега има ограничения само за товарните автомобили, съобщиха от Областно пътно управление – Смолян.
В ранните часове на деня всички пътищата от републиканската пътна мрежа са обработени със сол и инертни материали, с цел да не се образува снежна покривка и поледици.
Към този час техниката на управлението изчаква да мине технологично време, за да излезе на терен и да започне разчистването на новия сняг.

Остава затворен за движение на моторни превозни средства Троянският проход, път II-35, за да се извърши почистване.

Мярката се налага поради силно снегонавяване, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Временно се затваря за товарни автомобили участък от пътя Симитли – Разлог в местността Предела, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е завъртял се ТИР, който е препречил пътното платно. Леките автомобили се пропускат, но товарните изчакват на място. Отсечката ще бъде възстановена за движение на тежкотоварни автомобили веднага след освобождаването на пътя.
Състояние на проходите:

– „Златишки“ – затворен за МПС;
– „Твърдишки“ – забранено е движението на МПС над 10 т.;
– „Върбишки“- затворен за МПС;
– „Дюлински“-затворен за товарни МПС. Обходен маршрут:път I-9 Варна-Обзор-Слънчев бряг“;
– „Айтоски“-затворен за товарни над 20 т. ;
– „Вратник“ – забранено е движението на МПС над 10 т. /гр. В. Търново-гр. Сливен/;
– „Шипка“ – забранено е движението на МПС над 10 т. – срок до 31.03.2013 г.;
– „Петрохан“ – забранено е движението на МПС над 10 т.
– „Превала“ – забранено движението на МПС с ремаркета и полуремаркета.

160 снегопочистващи машини излязоха на работа в столицата. Обработката на софийските улици във връзка със снеговалежа започна още преди обед, съобщиха от общината.
Приоритетно със смеси срещу заледяване се обработват улиците, по които се движи масовият градски транспорт и стръмните участъци. Почистват се спирки и подлези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *