ЕС ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ МОЖЕ ДА БЪДАТ ОТЛОЖЕНИ С ГОДИНА ЗАРАДИ ТВЪРДАТА ПОЗИЦИЯ НА ЛОНДОН

Mey Brexit bgnes

Преговорите трябва да започнат на 19 юни, но след резултатите от изборите във Великобритания в Брюксел са скептични

Тереза Мей ще бъде предупредена от Европейския съюз, че исканията й за паралелно водене на преговорите за излизането на Великобритания от общността и нови търговски отношения ще доведат до сериозно забавяне на преговорния процес. Британският в. „Гардиън“ съобщава, че Брюксел ще предупреди премиера, че даването на нов мандат на главния европейски преговарящ Мишел Барние ще отнеме още една година, което на практика ще остави само няколко месеца до крайния срок за напускане на общността през 2019 г.

Според високопоставени източници от ЕС властите в Лондон продължават да настояват за преговори за свободна търговия, преди да бъде обсъдено излизането им от общността, спазването на правата за свободно движение на хора и границата с Ирландия. „Ако не приемат воденето на преговорите на фази, то тогава ще ни трябва година, за да изготвим нови преговорни насоки за Барние“, заяви европейски дипломат.

Досега Брюксел даде ясен сигнал, че няма намерение да промени позицията си около поетапното водене на преговорите, където първо трябва да бъде договорено излизането на Великобритания от общността и чак след това да се водят разговори за ново търговско споразумение между Лондон и Брюксел. Официално преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни, докогато ще стане ясно и дали Мей е успяла да си гарантира подкрепата на достатъчно депутати за своя политически дневен ред.

В петък британската Служба за излизане от Европейския съюз изпрати писмо до Брюксел, в което посочва, че правителството в Лондон е готово тази седмица да започнат предварителните разговори, както беше предвидено. Въпреки това в Брюксел съществува известна доза скептицизъм за това дали правителството на Мей, чиято партия загуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори миналата седмица, ще може да взима ефективни решения, пише „Гардиън“. Изданието допълва, че заплахата за отнемане на още една година от все по-намаляващата времева рамка на преговорите изразява именно това недоволство у европейските чиновници.

В същото време Тереза Мей е била запознавана предварително с позициите на 27-те страни членки на блока за Брекзит, дори преди те да са били представяни на някои високопоставени европейски служители, споделя източник от Брюксел. „Те имаха всичко, понякога преди високопоставени хора тук да разполагат с техните (на страните членки – бел. ред.) позиции“, посочва източникът, допълвайки, че премиерът е знаела „за последствията от преговорите от миналия септември“.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *