ЕРДОГАН ОБЯВИ, ЧЕ ТУРЦИЯ НЯМА ДА СПИРА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Erdogan polsha bgnes

Анкара получи подкрепата на Полша за членство в съюза

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе посрещнат сърдечно от полския си колега Анджей Дуда днес във Варшава по време на първото си официално посещение в страна от ЕС след осуетения опит за преврат от юли 2016 г., предаде АФП. По време на визитата си в Полша турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да се откаже от преговорния процес за приемането й в ЕС, предава БГНЕС.

„Ако Брюксел няма намерение да приеме Турция в ЕС, то той е длъжен да съобщи това в прав текст, за да не губим време в преговори. Но те още не са заявили подобна стъпка. При това положение Турция няма първа да изостави стола си от масата на преговорите и ще продължи да очаква решението на ЕС“, посочи Ердоган.

„Полша подкрепя стремежа на Турция да се присъедини към Европейския съюз“, заяви Дуда по време на пресконференция с Ердоган. Влошените отношения между Анкара и Брюксел станаха причина за практическото спиране на преговорния процес. Наскоро германският канцлер Ангела Меркел призова за официалното прекратяване на преговорите, въпреки че в тяхна защита застават някои други европейски държави.

Полският и турският лидер обсъдиха и сътрудничеството в отбраната и въпросите за енергийната сигурност на двете страни.

Преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, започнали през 2005 г., са в мъртва точка. Германският канцлер Ангела Меркел поиска наскоро спиране на преговорите, но повечето от останалите страни от ЕС предпочитат за момента запазване на тази крехка връзка, въпреки опасенията им по отношение на някои прояви на турския режим.

Днес турските медии цитират призива на бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, който настоя ЕС да укрепва сътрудничеството си с Турция и Русия. „Брюксел трябва да обърне внимание на факта, че Москва и Анкара имат и други алтернативни варианти, освен ЕС. Необходимо е да се установят конструктивни и устойчиви отношения между ЕС с Турция и Русия, тъй като без сътрудничество с тези страни е невъзможно да се гарантира стабилността на Източна Европа. Русия и Турция могат да сменят курса си към Азия. Затова ЕС е длъжен да предотврати тяхната преориентация към Китай“, заяви Шрьодер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *