ЕКСТРЕМНИЯТ КЛИМАТ Е ДОВЕЛ ДО ЗАГУБИ ЗА 129 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА

5831473

Климатичните промени увреждат здравето на милиони хора по света

Екстремното време е довело загуби на стойност 129 млрд. долара през миналата година, става ясно от изследване на 24 академични институции и междуправителствени органи, включително Световната здравна организация и Световната метеорологична организация, публикувано в сп. The Lancet. Според експертите, тази тенденция ще се задълбочава, тъй като изменението на климата засилва интензитета на сушите, бурите и наводненията. От 2010 до 2016 г. се наблюдава увеличение с 46% на климатичните бедствия, като цели 797 „екстремни“ събития са регистрирани през миналата година. Те са довели до общи загуби от 129 млрд. долара – цифра, която грубо съответства на бюджета на Финландия. Цифрата не включва „икономическата стойност“ на смъртни случаи, наранявания или болести, причинени от тези събития.

Наблюдаваното увеличение на климатичните бедствия през последните години все още не може да бъде недвусмислено приписано на изменението на климата, посочват учените. Според тях обаче, доказателствата „биха могли правдоподобно да се тълкуват като картина на това как промените в климата променят честотата и тежестта на тези инциденти.

Икономиките на бедните страни са изключително тежко засегнати. Техните загуби от необичайни метеорологични събития са били повече от три пъти по-високи през 2016 г., отколкото през 2010 г. „Очаква се промените в климата да окажат влияние върху растителната продукция, като повишаването на температурите от 1 градус по Целзий е свързано с спад от 6% на добивите на пшеница в световен мащаб и 10-процентно намаление на добивите на ориз”, пишат още експертите, предупреждавайки за нарастващия глад по света. С Парижкото споразумение от 2015 г., близо 200 държави обещаха да ограничат нивата на глобално затопляне, причинено от емисиите от изкопаеми горива, до 2 градуса по Целзий. Това означава достигане на равнищата отпреди индустриалната революция. Американският президент Доналд Тръмп обаче извади страната си от пакта, въпреки че оттеглянето на САЩ може да влезе в сила едва след 4 години.

Климатичните промени вече са отговорни за кризата в общественото здравеопазване, като са причина за увреждането на здравето на милиони хора по света. Това е установило ново проучване, цитирано от ДПА. Горещите вълни, продължителните алергии, замърсяването на въздуха и болестите са основните здравни проблеми, свързани с глобалното затопляне според проучването, публикувано в авторитетното медицинско сп. The Lancet.

Изследването е било проведено от изследователи от 26 институции по света, включително университети и Световната здравна организация (СЗО). То е установило, че производителността на физическия труд е намаляла с 5,3 процента заради нарастващите температури, които оказват влияние върху поминъка на индивидите, семействата и общностите.

Инфекциозните заболявания също се разпространяват, установява още изследването, като броят на случаите на треска денга, най-бързо разпространяващата се болест в света, почти са се удвоявали през всяко десетилетие от 1950 г. насам. Сега денга засяга до 100 млн. души годишно. Броят на хората с недохранване в 30 страни в Азия и Африка се е увеличил от 398 на 422 млн. души от 1990 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *