Единадесет интересни и любопитни факта за далтонизма

факта за далтонизмаЗнаете ли, че при далтонизма важна роля играе генетичния код, но причината може да се крие в напредването на възрастта, увреждане на ретината или друг вид заболяване на очите, информират от chudesa.net.

 1. В Румъния и Турция далтонистите нямат право да шофират, подари опасността да не могат да различат цветовете на светофара.
 2. Съществува рядко срещано състояние, наречено едностранен далтонизъм, при което едното око вижда цветовете нормално, а другото страда от далтонизъм.
 3. Хората, които страдат от неспособността да различават червения цвят срещат проблеми при това да определят дали месото е готово – това идва от невъзможността да виждат оттенъците на червеното.
 4. След инцидент с машинист – далтонист през 1875 години, при постъпване на работа като машинист, кандидатите се подлагат на тест за далтонизъм. Други професии, при които не се допуска да работят далтонисти са пилот, полицай и пожарникар.
 5. Джон Далтон е първият, който описва състоянието, ето защо то е наречено „далтонизъм“.
 6. Очилата не помагат при далтонизъм, те само подобряват зрението, но не могат да променят цветовете, които виждате или не виждате.
 7. Около 8% от мъжете страдат от далтонизъм, смята се, че това състояние се среща изключително рядко при жените и мъжете да по-често засегнати. Жените най-често страдат от далтонизъм свързан с червения и зеления цвят.
 8. Знаете ли, че Фейсбук e син, защото създателят му Марк Зукърбърг страда от червено-зелен далтонизъм.
 9. Най-тежката форма на далтонизма е, когато човек вижда само сиво и черно, но това е изключително рядко срещано състояние. Най-често се среща липсата на способност да се вижда червено и зелено.
 10. Далтонизмът се предава от майка на син в 23-ата хромозома, когато причината е наследственост.
 11. Медицината и науката все още няма лек за далтонизма. Учените Джей Найц и съпругата му разработват генна терапия, която тестват върху две мъжки катерици неспособни да различат червено и зелено. Те все още са в процес на изследване и проучване и правят клинични изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *