ЕВРОПЙСКИ ПРОКУРОРИ ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКА В БЪЛГАРИЯ

Cacarov bgnes

Инспекцията на работата на държавното обвинение ще продължи 6 месеца в отговор на препоръките в последния доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи

Започва едноседмична визита на четирима европейски прокурори, които ще анализират дейността на българските си колеги от държавното обвинение. Прокурорите, които са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания,  са експерти в разследването на тежки престъпления и корупция. Проверката им в България е в отговор на препоръките в последния доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас. Проверката беше поискана от българската страна лично от премиера Бойко Борисов. Резултатите ще бъдат отбелязани в поредния мониторингов доклад за България в началото на 2017 г.

В започващата седмица четиримата прокурори ще имат срещи с български обвинители и ще направят проверка на конкретни дела. Те имат планирани срещи и с представители на Министерство на правосъдието. До шест месеца се очаква експертите да подготвят анализ и препоръки за нуждите на следващия мониторингов доклад.

За независими анализ отвън на държавното обвинение в България се заговори по-високо след публикувания през януари мониторингов доклад на ЕК, в който тази препоръка беше изрично написана. Сега мисията се разглежда като „експертна помощ“ за подобряване работата на прокуратурата, която формално беше поискана от правителството на Бойко Борисов. А забавянето досега се обясняваше с административни и кадрови проблеми от Службата за подкрепа на структурните реформи към комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *