Европа, спиш ли?! Европа, не видиш ли?!

Европа спиПротестна мрежа ще сигнализира евроинституции за действията на правителството в петък

 

„Да дойдат автобусите” е новото „Да дойдат танковете”, смятат протестиращите

 

Протестна мрежа ще изпрати писма и доказателствен материал до европейски институции за действията на българското правителство на 16 август. Протестиращите са събрали достатъчно фото- и видеоматериал, който ще бъде изпратен до Европейската комисия, Европарламента, Партията на европейските социалисти (PES), Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE), стана ясно от пресконференция на Протестната мрежа на пл. Народно събрание в понеделник.

„Ще сигнализираме за това, което според нас става – експлоатация на невинни хора, докарани до ръба на бедността и социално изключени, които с извозването си в София бяха изключително манипулирани и употребени”, обясни Николай Стайков от Антиправителствената информационна служба. „Ако за PES и ALDE е приемливо техните членове БСП и ДПС да водят политика на разделение и противопоставяне, на каквато станахме свидетели в петък, вероятно трябва да си го признаят и останалите им членове също да започнат да водят такава политика в своите държави”, допълни той.

„И в нашите сигнали до европейските институции ще посочим, че един от лидерите в сформираната нова Тройна коалиция – Волен Сидеров, в две от книгите си изцяло отрича Холокоста и омаловажава значението му. Това в Европа винаги има последствия и то много сериозни”, посочи политологът и блогър Иво Божков. Според него воденето на голяма група хора, които не знаят защо са на това място, е всъщност форма на купуване на гласове, която обикновено се случва по време на избори, но се е случила и в петък.

Протестиращите прочетоха специална декларация, с която остро осъждат „поредния опит мирни граждани да бъдат въвлечени в конфликти с цел запазване на статуквото”. „Заявяваме отново пълната си нетърпимост към арогантното и системно погазване на основите на демокрацията и правовата държава. Призоваваме всички българи, в страната и чужбина да продължават да изразяват своята гражданска позиция, мирно и с уважение към целите на протеста и своите сънародници”, апелира Протестната мрежа в своята декларация.

„Ден 64 от началото на Протеста беляза пореден връх на демонстративната наглост, с която тройната коалиция БСП-ДПС-Атака заяви, че иска да управлява България и срещу която ние протестираме от Ден 1”, пише още в декларацията на протестиращите. Според тях случилото се задълбочава очертаващата се трайна тенденция на незачитане на основните граждански права и свободи, което означава налагането на диктатура в страна член на ЕС.

„Влязох на определения от Михаил Миков като „импровизирана манифестация” митинг в подкрепа на правителството и актуализацията на бюджета и там видях нещо много тъжно – сред докараните с автобуси от цялата страна хора почти не се говореше български, а много от тях не бяха сигурни защо точно са на това място, нито кога точно ще си тръгнат”, каза блогърът Александър Кръстев, който успя да влезе на контрапротеста около храм-паметника „Св. Александър Невски” в петък. „Ужасно тъжен или тъжно ужасен е начинът, по който всички тези хора бяха употребени за политически цели, вероятно без дори самите те да го осъзнават”, допълни той. Според него възможността нещо подобно да се случи е плод на целенасочена подмяна на ценностите, която се наблюдава в обществото от много години.

„Имаше и сериозно нарушаване на поетия от полицията ангажимент за своеобразна санитарна зона между протеста и манифестацията”, сигнализира Георги Илиев, който е един от инициаторите на традиционното сутрешно кафе на пл. Народно събрание. „Докато правехме кафе за протестиращите, в даден момент се появи доста голяма група хора, очевидно не от протеста срещу правителството. Те просто отказаха да комуникират с нас, взеха си кафе и се отдалечиха”, обясни пред медиите той.

Според Илиев е имало недопустимо отношение от страна на полицията – пропускане на „манифестиращи” в подкрепа на правителството при протестиращите, а обратното е било ограничавано. „Имаме информация, че хора дори не са били допускани да отидат на църква в „Александър Невски”, което е немислимо погазване на всякакви човешки ценности”, допълни той.

„В петък правителството показа едно – „Да дойдат автобусите” е новото „Да дойдат танковете”, заяви сценаристът Теодор Михайлов, който е част от т.нар. артистична група за протестите.

В следващите седмици със съдействието на организацията Playing For Change ще бъде заснет клип с протестиращи българи от всички точки на света в подкрепа на протестите в България. Видеото ще бъде за българска песен, а по него ще работи френски режисьор. „След като управляващите не искат да ни чуят, сме им подготвили международна акция, за която ще се чуе по целия свят”, каза Цветозар Вълков, комендант на палатковия лагер до паметника на Цар Освободител.

Самият лагер ще се превърне във фестивал на уличните изкуства – с изложби, импровизирани концерти и всякакъв вид стрийт-арт, като с това протестът ще подкрепи кандидатурата на София за Културна столица на Европа през 2019 г. От петък сутрин три пана с фотографии на Пламен Орешарски, Делян Пеевски и Сергей Станишев с известни цитати от емблематични за това правителство моменти вече са окачени в обособеното пространство.

Според певицата Любена Нинова именно изкуството помага на хората в по-малките градове да разберат посланията на протестиращите. „Има хора, на които им е омръзнало да слушат за бюджети, майчински, надбавки – до тях можем да достигнем единствено с посланията на изкуството и именно затова на този протест има толкова много арт акции”, каза тя.

Участниците в брифинга още веднъж изложиха двете основни искания на Протестната мрежа – незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и нови избори най-късно до края на 2013 г.

Един коментар по “Европа, спиш ли?! Европа, не видиш ли?!

 1. Сигнализираха ПЕС, че Станишев вади сталинисти пред парламента
  Болшевишкият диктат на КГБ (напоследък при управлението на Путин) всъщност не си е отивал от България, защото тук има изградени структури, които са редовно платени и действат диверсионно, който се проваля, забавя или се опъва го ликвидират и отново ескадроните летят! От управление до управление (на безочлив инат) се редуват фалшиви и инсценирани компромати и преврат след преврат! И така до края на света!
  Задачата на Станишев е да се опита да въведе съветския КГБ етнически двуполюсен модел в България:
  1. руски мужик от местен мащаб – не е трудно – предвид поместената снимка по-горе.
  2. южнобалкански чеченец –
  а) – кърджалийски вариант,
  б) – цигански (мангасарски) вариант (организирано посетили столицата с благородна (опознавателна) цел при масовото извозване с автобуси от Южна България – на 16.08.2013 г.
  Поне 1/4 от местното население се надяват да бъдат включени в посочения модел,
  – за да не ядат „асфалт“, а огризки от софрата на Станишев, турчулята и анархофашистите – управници и
  – защото „съвест къща не храни“.
  Останалите 3/4 се наричат интелигентни българи с високи духовни потребности и патриотизъм!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *