ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ЩЕ НАЛОЖАТ САНКЦИИ НА „ФЕЙСБУК”?

6277580

ЕП: Трябва да защитим изборите през 2019 година от манипулации в социалните мрежи

На изборите за Европейски парламент през май 2019 г. трябва да бъдат предотвратени манипулации в социалните мрежи, подобни на скандала около „Кеймбридж Аналитика“ („Cambridge Analytica“), заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на заседанието по изслушване на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг. „След една година 100 милиона европейски гласоподаватели ще избират членове на Европейския парламент. Гласовете им трябва да бъдат свободни от манипулация, а личните им данни не трябва да се използват за търговски цели. Ние не искаме да се лишим от социалните мрежи, но трябва да сме сигурни, че данните ни ще бъдат защитени“, каза Таяни.

Евродепутатите зададоха много и неудобни въпроси след изслушването на Зукърбърг, като не спестиха теми като фалшивите новини, намесата в изборите и други.

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер открито се обяви за прекъсване монопола на Facebook. Ги Ферхофстад от Алианса на либералите и демократите предложи компанията да обмисли разделянето на WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger.

Това се случва само дни, преди Европейският регламент за защита на данните или GDPR да влезе в сила. Новият закон, един от най-широкообхватните закони за защита на личните данни в света, изисква от всички компании да споделят как се използват онлайн потребителските данни и да предложат на потребителите възможността да изтрият данните си. Компаниите, които не изпълняват изискванията, могат да бъдат глобени до 4% от глобалните си приходи.

Facebook се оказа в центъра на огромен скандал след публикация на „Ню Йорк Таймс“ за прехвърлянето на данни от социалната мрежа в „Кеймбридж Аналитика“. Компанията е събрала данните на 87 милиона потребители на Facebook и е разработила алгоритъм за политически анализ на предпочитанията им като избиратели. През април Зукърбърг се яви на две изслушвания пред Конгреса на САЩ, на които увери американските законодатели, че социалната мрежа ще се грижи по-добре за личните данни на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *