ЕВРОГРУПАТА ОТЛОЖИ РЕШЕНИЕТО ЗА ТРАНШ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ГРЪЦКАТА ИКОНОМИКА

epa05327861 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during a Finance Ministers Meeting in Brussels, Belgium, 25 May 2016.  EPA/OLIVIER HOSLET

Финансовите министри разговаряха без резултат часове по втория преглед на спасителната програма за Атина

Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум по време на пресконференция в Брюксел, излъчена във видеосистемата на ЕК. Индивидуални срещи е имало между председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум с германския финансов министър Волганг Шойбле и френския икономически министър Брюно Ле Мер, както и с представителя на МВФ Пол Томсън.

Дейселблум обясни пред журналисти, че заседанието е приключило без окончателно решение, колкото и близо да са страните до споразумение. Той отчете, че има голям напредък в разговорите между институциите и Гърция, както и напредъка на страната, но допълни и че все още има доста реформи, които гръцкото правителство трябва да свърши. Дейселблум обаче изрази оптимизъм, че скоро ще има пробив в преговорите.

Гърция е изпълнила изискването на ЕС за бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 година. Гърция има да изпълнява още важни реформи в редица области, сред които стабилността на публичните финанси, публичния сектор и приватизацията, обясни от своя страна комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Той също отбеляза големия напредък, който е извършила Атина в последните месеци.

Припомняме, че миналата седмица гръцкият парламент одобри строите мерки за икономии, които изведоха хиляди недоволни отново на стачки и протести, които прераснаха в сблъсъци.  Мерките включват орязвания на пенсии и повишаване на данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *