ДСБ за кабинета „Орешарски”: Национален бат’ Сали на енергетиката

ДСБНай-малко за половин милиард от заема, който смята да вземе правителството, няма никаква обосновка и тези средства ще се изразходват в полза на енергийната мафия. Това заяви пред журналисти във вторник председателят на ДСБ Радан Кънев, който описа правителството на Пламен Орешарски като“национален бат’ Сали на енергетиката“.

По думите на Кънев управляващите са се оплели в поне пет лъжи за предназначението на бъдещия заем, планиран с актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде приета от парламента до края на юли. Той оспори аргумента за осигуряване на буфер в бюджета за покриване на тегления в началото на годината заем за изплащане на фермерските субсидии, тъй като средствата вече са възстановени от европейския бюджет. Според него издиша и мотивът за възстановяване на ДДС на бизнеса, тъй като в момента дължимите средства са под средните нива на суми за връщане през последните осем години.

Кънев бе склонен да се съгласи единствено с евентуалната нужда от средства за провеждане на нови парламентарни избори, каквито са исканията на продължаващите 40 дни протести на недоволни от кабинета. Склонни сме да вярваме, че БСП и ДПС така правят избори, каза лидерът на ДСБ.

Той прогнозира, че Орешарски ще продължи да не казва за какво са нужни парите от актуализацията на бюджета, както е отказала да посочи кой му е предложил Делян Пеевски за шеф на националната сигурност, което взриви обществото. „Този, който е определил Пеевски за шеф на ДАНС, той ще харчи тези пари от актуализацията“, заяви Радан Кънев

Единственото тяхно твърдение, което звучи формално достоверно, е че тези пари ще бъдат отделени в резерва, но той в момента е на добро ниво и няма и няма нужда от това, коментира лидерът на ДСБ.

Според него над две трети от тези 500 млн. лева ще отидат във въглищните и топлофикационни централи на бизнесмена Христо Ковачки и за редица неефективни заводски централи – когенерации, които се държат от близки до властта олигарси. Причината е, че правителството няма да успее да осигури планираните приходи от близо 440 млн. лв. от продажба на парникови емисии, с които да компенсира определените с 500 млн. лв. по-малко разходи в цените на тока за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници. Така парите ще отидат в централите на Ковачки, обясни Иван Иванов, който бе член на парламентарната комисия по икономика и енергетика в миналия парламент.

Според него няма никаква възможност тези средства от квоти да бъдат събрани и тези заложени 500 млн. трябва да бъдат допълнени и това може да стане със заема в резултат на актуализацията на бюджета.

Иванов коментира, че новата методика за определяне на цените реално ще обезкърви държавната енергетиката, тъй като се орязват квотите на държавните централи за производство, а се запазват мощностите на централите на Ковачки. Рязко се намалява производството на електроенергия от Маришкия басейн и в резултат ще има или съкращения на хора, или увеличение на цената на въглищата и съответно на тока. АЕЦ „Козлодуй“ се обезкървява и ще се окаже в невъзможност да предприеме мерките за удължаване на срока на експлоатация на V и VІ блок, смята Иван Иванов.

На гражданите са дават едни 5 процента като „димна завеса“, а 10-12 процента отиват в собствениците на неефективни енергийни дружества, които се държат от енергийните олигарси, посочи Иванов. Частично собственик на ТЕЦ „Видахим“ не е ли досегашният шеф на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и в момента на БЕХ Георги Христозов и не са ли от там тези 3.5 млн. лични средства, които той декларира официално от стопанска дейност, попита Иван Иванов.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *