ДО ДНИ ПРОКУРАТУРАТА ЩЯЛА ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ В КОРУПЦИЯ НА МАГИСТРАТ

Plamen Georgiev bgnes

Шефът на КПКОНПИ обясни, че това ще е прецедент у нас

С прокуратурата работим заедно по акция срещу магистрат. И може би още през тази седмица – ако прокуратурата прецени, че са събрани достатъчно доказателства, ще бъде повдигнато първото обвинение срещу магистрат, плод на съвместната работа на КПКОНПИ и Прокуратурата. Това заяви председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев в интервю за БТА.

Това ще е първата подобна съвместна акция срещу магистрат.  Размерът на корупцията, за която се подозира магистратът, е в пъти по-малък от случая на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева, разкриват източници на изданието. От прокуратурата отказват да коментират информацията.

Според Георгиев „житейски нещата изглеждат по един начин, а когато се запознаеш с данните, документите и доказателствата – по друг“.

„Например, конфликтът на интереси е доста различен от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато роднини работят в една държавна институция – значи има конфликт на интереси. Според закона, роднинската връзка, сама по себе си, не е конфликт на интереси. За да има конфликт на интереси, трябва да има длъжностно лице, което извършва действия по служба и то в частен интерес. След като няма един от тези три елемента, няма и конфликт на интереси. Законът е поставил ясни критерии, той трябва да се спазва за всички. Това че някой е определен по медиите като лице в конфликт на интереси или престъпник, не значи, че непременно е виновен. Ние работим само с доказателства, събрани по реда на закона“, обяснява още шефът на КПКОНПИ. В интервюто той споделя, че много от постъпилите при нас сигнали до комисията са от рода на: „Моят съсед спи до обед, а кара много скъпа кола“ и не засягали длъжностни лица.

„По закон КПКОНПИ разследва само длъжностни лица и то по високите етажи на властта – министри, зам.-министри, магистрати. Олигарси разследваме единствено по линия на събиране на информация за отнемане на незаконно придобито имущество и то, когато прокуратурата им повдигне обвинение. Тогава проверяваме за несъответствия в приходите и разходите от над 150 хил. лв. за период от 10 години назад“, обяснява Георгиев.

Според него имало неща, които биха могли да помогнат на ведомството му „да не бъдем понякога с вързани ръце“. Като пример в тази посока, той се обяви за правото на комисията да задържа лица. „Това не значи да създаваме оперативна група за задържане, а само да разполагаме с правомощия, които да улесняват работата ни. Защото ето какво става сега. Водим проверка за корупция, за даване на подкуп. Трябва да уведомим органа, който има право да задържа – МВР, те да подсигурят оперативна група и да направим план за съгласувани действия. Правомощие за задържане има дори охраната на съдебната власт, а органът, който разкрива корупционни престъпления трябва да звъни на тел. 112! Ако имахме право да задържаме, много по-бързо щеше да се случва всичко и много по-малко хора щяха да бъдат ангажирани в една акция, което значи и по-малка вероятност за теч на информация. А течът на информация при акциите срещу корупционните престъпления е огромен проблем“, заяви още Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *