ДОНАЛД ТРЪМП ОТ ПЕКИН: САЩ И КИТАЙ МОГАТ ДА РЕШАТ СВЕТОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ

991-ratio-trymp

По време на посещението са сключени договори за 250 милиарда долара

Проблемът със Северна Корея доминира по време на разговорите в Пекин между Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин. Американският държавен глава е в Поднебесната империя в рамките на 10-дневна обиколка в Азия. По време на визитата президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин обявиха редица търговски споразумения за общо 253,4 милиарда долара.

Споразуменията в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката бяха подписани на среща на двамата лидери в Пекин. Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните администрации на САЩ. „Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне“, каза Тръмп.

САЩ и Китай могат да решат световните проблеми „за много, много години напред“, обяви американският президент Доналд Тръмп, предадоха информационните агенции в четвъртък. „Срещата тази сутрин беше чудесна, обсъдихме Северна Корея и наистина вярвам, че има решение по този въпрос“, посочи Тръмп, цитиран от Ройтерс. „Времето не стига, трябва да действаме бързо. Призовавам Китай да се ангажира в пълна степен“, каза той и прикани и Русия да окаже натиск на режима на Ким Чен-ун.

Си Цзинпин каза на Доналд Тръмп, че сътрудничеството между двете страни е „единственият правилен избор“ и че отношенията между Китай и САЩ са навлезли в нова историческа начална точка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *