ДОНАЛД ТРЪМП ОБСЪДИ С ПЕТРО ПОРОШЕНКО СИТУАЦИЯТА В ИЗТОЧНА УКРАЙНА

TRUMP BGNES

Американският президент обяви, че оценява помощта на Китай за КНДР, но не я счита за успешна

Президентите на САЩ и Украйна Тръмп и Порошенко проведоха среща в Белия дом. Една от основните теми на разговорите е била ситуацията в Източна Украйна. Тръмп определи Украйна като „тема, с която всички сме ангажирани“.  По време на разговорите Порошенко подчерта колко е важно, че украинският президент се среща с американския си колега преди това да направи руският държавен глава Владимир Путин.

Порошенко проведе срещи с вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Рекс Тилърсън. Той коментира със задоволство контактите с тях и постигнатите резултати.

Междувременно президента Тръмп коментира и друга гореща точка, а именно Корейския полуостров. Той заяви, че китайските усилия да убедят Северна Корея да се откаже от ядрената си програма са се провалили, съобщава Ройтерс.

Тръмп има големи надежди за по-голямо сътрудничество с Китай, с надеждата това да окаже влияние върху Северна Корея. Той разчита на помощта на китайския президент Си Дзинпин. Двамата лидери имаха високопоставена среща във Флорида през април, а Тръмп често хвалеше Си Дзинпин и спря с критиките за китайските търговски практики.

„Въпреки че много оценявам усилията на президента Си и Китай да помогнат в Северна Корея, това не сработи. Поне знам, че Китай се опита!“, написа Тръмп в туитър. Не е ясно дали неговата забележка представлява значителна промяна в отношението му към опитите на САЩ да спре ядрената програма на Северна, или да промени политиката на САЩ спрямо Китай.

Високопоставен служител на администрацията, говорейки при условие на анонимност, съобщава, че американски шпионски спътници са открили движения в ядрената зона на Северна Корея. Не е ясно дали това е подготовка за нов ядрен тест или съвпадение с разговорите на високо равнище между САЩ и Китай във Вашингтон днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *