Днес е Разпети петък – ден на трагедия и огромна мистерия

Разпети петъкДнес е Разпети петък, който вече 2000 години е най-тъжният, ужасен, но и мистериозен ден в годината.

След като тълпата решава съдбата на Иисус Христос – той трябва да бъде осъден на смърт, но не просто на смърт, а да бъде унищожен по най-зрелищния и жесток начин в миналото.

Разпъването на кръст е една мъчителна и бавна смърт, в същото време зрелищна, за назидание на останалите, пишат от chudesa.net.

Така са убивали най-злите и най-големите престъпници в онези години. Защото да бъде убит човек по друг начин, смъртта настъпва бързо, а на кръста това се случва бавно.

Синът Божий е принизен до нивото на най-върлите престъпници. Осъден е сам да отнесе огромния и много тежък кръст до своето лобно място.

По пътя тълпите са излезли да гледат. Някои изпитват състрадание, но други – огромно щастие. Иисус, изнемощял от емоциите в очакване на своята присъда, която той добре е знаел каква ще бъде, понася кръста.

По пътя пада, защото кръстът тежи. Той става и продължава.

Близките на Иисус Христос стават свидетели на неговото нещастие, страдание и мъки, но не са в състояние да направят каквото и да било.

Дори последователят Петър сам се отрича от своя учител.

Иисус Христос успява да довлече кръста до Голгота. Там го връзват и с огромни пирони заковават живия, но без сили да се съпротивлява млад мъж за дървото.

Изправят кръста. Един от войниците пробива плътта под ребрата и потича кръв.

Слагат на неговата глава венец от тръни, като израз на човешката гавра с Божествената природа на Иисус Христос.

Докато Иисус Христос агонизира на кръста, войниците наддават за дрехите на нещастника горе.

На Разпети петък цялата природа страда със Сина Божий. Старите хора разказват, че дори птиците не пеят в знак на скръб и съпричастност към трагедията на Богочовека.

Вярващите християни също съпреживяват Христовите  страсти – страдания. Разпети петък е кулминацията във Великия пост, защото се спазва строг пост. Храната не се приготвя с мазнина. Даже не се готви.

Най-смелите християни пият малко вода от време на време през деня. Не се хранят въобще или изяждат 1-2 хапки хляб, когато почувстват силен глад или че могат да припаднат.

Разпети петък е ден за смирение, за молитви. Ден, в който човек спира да върши различните домакински задължения, да мисли за обикновени, дребни и злободневни неща, а насочва своето внимание към по-възвишените.

Благодарение на Бойко Борисов, Разпети петък е официален празник, за да не се ходи на работа, а да се отдаваме на духовни занимания и да търсим прекъсната, изгубена връзка с Господ.

Целият ден на Разпети петък не се организират тържества, веселби, празници, не се ходи на дискотека.

Днес не се яде храна с червен цвят, тъй като този цвят символизира пролятата кръв на Иисус Христос.

На Разпети петък камбаните в храмовете бият траурно. Вярващите минават под плащеницата за здраве и изпълнени с надежда.

Това е мистерията на празника, защото ние от 2000 години знаем какво ще се случи след Разпети петък.

Иисус Христос изкупува греховете на цялото човечество до онзи момент. Благодарение на неговата саможертва, страдания, мъки, всички обиди и унижения, на които е бил подложен, в крайна сметка Иисус Христос завършва достойно своята мисия.

Тогава хората не са си давали сметка за онова, което се случва. Много хора и днес не си дават сметка, но пролятата кръв на Сина Божий допринася за човешката еволюция.

След като изчистил греховете, натрупани векове наред от всички, които са живели преди него, Иисус Христос дава възможност на човечеството да направи една стъпка нагоре в своето развитие.

Затова ние трябва да изпитваме дълбоко уважение към саможертвата на Богочовека.

След 2000 години, обаче, човечеството не се е поучило от заветите на Иисус Христос. Хората продължаваме да вършим греховни постъпки.

Когато тези грехове станат толкова много, кой ще поеме грижата да се роди и да ги изкупи? Господ повече няма да ни изпраща нов Месия, а всеки един от нас сам трябва да носи отговорност за онова, което върши.

Не само на Разпети петък, но през цялата година не трябва да забравяме какво Иисус Христос направи за нашето духовно израстване и е важно да го почитаме още по-сърцато!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *