ДНЕС Е ПЕТДЕСЕТНИЦА –ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА ПРАЗНУВА РОЖДЕН ДЕН

sVESHTI BGNES

Традицията повелява да сложим листо от орех в домовете си

Днес е Петдесетница – един от най-големите православни празници. Отбелязва се винаги в неделя, 50 дни след Великден. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. Библията ни припомня, че на този дон Исус Христос изпраща Светия Дух при учениците си и с това основава християнската църква.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

Внезапно се чул шум и над главата над всеки от молещите се явили пламъци като огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

На този ден в православните храмове се раздават осветени листа от орех, които по своята форма напомнят слезлите над апостолите огнени езици. Листата се занасят в домовете на вярващите за благословение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *