ДНЕС Е БЛАГОВЕЩЕНИЕ

blagoveshtenie

Празникът е посветен на майките и отбелязва денят, когато Архангел Гавраил казал на Дева Мария, че ще роид Божия син

Християните празнуват днес Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя. На този ден се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица. Имен ден празнуват Благовест, Благой, Благо и женските варианти на имената.

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38.

Дева Мария, изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, разкрита й от Божия служител, със смирение и послушание изрекла думите: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти“ (Лука 1:38).

Днешният в християнската традиция се почита като празник на майката. За българите празникът е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден“. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

На Благовец се спазват редица забрани с предпазващо човека значение. Момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите. Вярва се, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото.

В ранното утро ритуално се прогонват от дома дивите твари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *