ДИЗЕЛЪТ В БЪЛГАРИЯ – НАЙ-СКЪП В ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Dizel

 

Данните са на сайта Еnergy.eu, от справка за горивата от всички страни членки. Към 12 август стойността на дизела, включваща цената на производител или вносител, плюс търговската надценка по бензиностанциите е била 0,658 евро. Това е с 23,92% повече от  средната цена в ЕС. При масовия бензин А95 стойността без данъци и такси в България е петата най-висока в целия ЕС. Нафтата у нас е сред най-скъпите в ЕС още от март тази година. Горивата се продават от Лукойл.

Само в 4 страни бензинът е по-скъп от България, преди облагане с данъци и акцизи. У нас литър бензин преди данък и акциз струва 0.617 евро. В Австрия и Швеция е 0,48 евро, а средната цена за Европа е 0,56 евро. Илюзията, че бензинът в България е по-евтин идва от драстично по-ниския акциз. У нас той е 0.363 евро за литър, при 0,55 евро средно в Европа. Т.е държавата се отказва от 37 стотинки на всеки литър, за да даде на производителя и дистрибутора конкурентно предимство, в което да генерира по-висока печалба. Към това трябва да се добавят още 8 стотинки бонус от данъка, който в България е третият най-нисък в Европа.

Факт е, че докато на световните пазари цените на петрола удрят дъното, цените на горивата у нас остават почти без промяна. Повишаването на цената на петрола обаче, се отразява незабавно по бензиностанциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *