ДЕПУТАТИТЕ ОТХВЪРЛИХА ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

ns-plenarna-zala-bgnes

Оставката на  Главчев бе поискана от БСП с мотив, че Главчев не се справя със задълженията на председател на НС

От общо 232 гласували депутати 114 гласуваха „за“, а 118 „против“ оставката на председателя. Дебатът беше меко казано оживен, но не беше на ниво, подходящо за парламента на Република България, а по-скоро на ниво, подходящо за цирк. Според вносителят на предложенrето Корнелия Нинова Народното събрание непълноценно работи вече 6 седмици, правителството и мнозинството нямат управленска програма, която да изпълняват и по-лошото е, че до края на юли няма да има такава.

„Вие се занимавахте с други теми. От вчера се занимавате със Закона на концесиите, който е лобистки и унищожава малкото останала държавна помощ, каза лидерът на БСП. Нинова обвини ГЕРБ, че зад евродирективата прикриват раздаването на вечни концесии на държавна и общинска собственост. В същото време БСП са внесли законопроект за изменение на ГПК и други законодателни инициативи, но тези проекти не се разглеждани в комисии и зала. Работим по 20 минути на ден”, каза Нинова. Според нея това поведение срива авторитета на парламента. „Не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи”, продължи тя.

Втората причина за исканата оставка на Димитър Главчев е, че тази немощ се прикрива с агресивно поведение. С декларации 1 млн. души бяха пращани в Сибир и наричане небългари, председателят на НС нарушава правата като позволява това, а според закона депутатите нямат право да отправят лични обиди против когото и да е, и ако това се случи, председателят трябва да направи забележка, коментира Нинова. Ние очакваме от него не такова поведение, а налагане на морални ценности, които са необходими на обществото и които са ценности на европейската политика, добави лидерът на левицата. Нинова заяви също, че Европа и целият свят се борят с омразата и разделението, а вие (ГЕРБ – бел. ред.) правите обратното. Нито дума за приоритети вече шеста седмица. Парламентът не е обсъдил какво ще предложим от председателството ни на ЕС. Вместо това антикомунизъм и заклеймяване на различните. Връщате ни в миналото. Върнахте България в 90-те години и ние няма да стоим безучастни, каза Нинова.

ГЕРБ отвърнаха на лидера на БСП, „Използвате момента да подривате доверието на парламента“, ядоса се Данаил Кирилов.По думите му, правителството има програма, която е представена на избирателите и те са гласували доверие на мнозинството.

Спорът между БСП и ГЕРБ, провокирана от исканата оставка на Димитър Главчев, продължи с изказване на Славчо Велков от БСП, който се обърна към Спас Гърневски от ГЕРБ с репликата: „Спасе, оля се“. Минути по-късно Веселин Марешки се обърна към депутатите в залата с репликата: „Всички се оливате и ние от „Воля“ ще се оттеглим и ще се върнем, когато тонът се промени“. Спас Гърневски отвърна: „Работа на председателя няма да обсъждам, защото той си я върши чудесно. Относно вашата декларация, обърна се той към БСП, щяхте да видите, че тя има два аспекта – първо да спрете с демагогията и разделението в този парламент”. След него се изказа и Антон Кутев, който коментира езика на омразата.

Славчо Велков обяви от трибуната, че не се чувствал сигурен в пленарна зала, очаквал посегателства от гербера Антон Тодоров, който обявил, че е част от радикалното крило в ГЕРБ. От радикализма до тероризма крачката била малка.

Да спрем да омърсяваме парламента, скочи Вежди Рашидов. Четири години ще стоя тук, не искам да затъвам в мръсна вода, подчерта той. Да спрем с омразата, всявате омраза, настоя бившият културен министър.

Залата изригна, след като социалистът Александър Симов прочете стих за червения воин на гербера Спас Гърневски. БСП избухна в аплаузи. Не се намираме на представление, опита се да успокои ситуацията Цвета Караянчева. Тука четем книги, рецитираме стихове, много се одухотворихме, обяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *