ДЕПУТАТИТЕ ЕДИНОДУШНО РЕШИХА СМЕТНАТА ПАЛАТА ДА ПРОВЕРИ КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО ХАРЧИ БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК

Plenarna zala bgnes

Предложението беше на БСП, но беше подкрепено от всички присъстващи в залата 140 депутати

Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени с постановления на Министерския съвет за периода от 10.05.2017 г. до 31.01.2018 г. Това реши днес парламентът. Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители.

Срокът на проверката е до 1 юни 2018 г. Окончателният доклад на Сметната палата трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на юни. Предложението за ревизия е мотивирано с големия обществен интерес как се харчат допълнителните бюджетни пари при осигуряване на публичност и прозрачност, според мотивите на вносителите.

Заявката за това искане БСП обяви наскоро с мотива, че през цялата година управляващите пестят разходи и декларират излишъци в бюджета, а в края на годината спестените суми се разпределят по усмотрение на правителството. Това според БСП води и до по-нисък от потенциалния ръст на икономиката.

Като повод за одита от БСП използваха извънредно отпуснатите в началото на годината средства за увеличение на заплатите на полицаите, които заплашиха с протести по време не председателството. Тогава правителството спешно отпусна над 100 млн. лв. за повишение на заплатите. В момента протестират надзирателите в затворите, които не се съгласни с обещаното им 5% увеличение на заплатите.

Общата сума в правителствения резерв е около 3 млрд. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *