„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ИСКА ВЛАСТТА ДА ПРИЗНАЕ, ЧЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ

elektronno glasuvane bgnes

Промените в Изборния кодекс предвиждат в изборите за Европарламент догодина да има възможност за електронно гласуване

От „Демократична България“ призовават кабинетът да заяви отказа си от електронно гласуване през 2019 г. Управляващите да заявят и че нямат капацитета и не могат да въведат гласуването и да осигурят участие на стотици хиляди българи в изборния процес, искат от „Демократична България“.

От движението напомнят, че преди 2 години Народното събрание, след референдум, прие промени в Изборния кодекс, с които се предвижда електронно дистанционно гласуване на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

По мнение на политическото движение е ясно, че управляващите не желая реализация на електронното гласуване. „Проектът, за който е осигурено европейско финансиране, е зациклил. Спрян е проектът за електронна идентификация, а новите електронни лични карти, с които електронното гласуване би могло да бъде масово, се отлагат постоянно“, е записано в официалната позиция на „Демократична България“.

„Когато наближат европейските избори през 2019 г., управляващите ще се “завайкат” как ЦИК и администрацията не са изпълнили закона. Но на всички е ясно, че един проект се движи не от администрацията, а от политическата воля – ако управляващото мнозинство имаше такава, проектите вече щяха да са реализирани – както за електронно дистанционно гласуване, така и за електронна идентификация, и вече щяха да текат тестови гласувания, с които да се докаже работоспособността и сигурността на системата.” се казва в разпространената днес позиция.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *